2008. június 14., szombat

Pozsonyi kifli


Ünnepnapokra szoktak készíteni bejglit. Talán azért, mert a mák és a dió a gazdagságot jelképezi. A bejgli históriájáról fennmaradt egy olyan legenda is, mely szerint a pozsonyi sütők céhe határozta el 1559-ben, hogy diós és mákos patkót fog sütni. Ekkor indult hódító útjára a méltán híres pozsonyi kifli, ami hamar átlépte a város, majd az ország határait is. Megint mások szerint pozsonyi patkót először egy ismeretlen cukrász sütött, aki a Miklós napi ajándékozásra készített apró karácsonyi bejgliket, és azzal ajándékozta meg a gyerekeket.
A bejgli elnevezés pedig bajor-osztrák eredetű, a „Beugel, Báugl” - mákos, diós patkó - átvétele. Napjainkban pozsonyi kiflit egész évben tartanak a cukrászdák, némelyik bejglit is, amivel némiképpen csökkent az ünnephez való kötődése, de még ma is karácsonykor fogy a legtöbb.
Bátran ajánlhatom mindenkinek. Nemcsak kísérletezés miatt, de egy családi összejövetel alkalmával, garantált a siker!


És íme a recept. Vigyázat, de egy hadseregnek is elegendő.

Hozzávalók:
0,50 liszt
0,10 vaj
0,10 zsír
0,01 élesztő

ezeket az alapanyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk a következő simára elkevert anyagokat.

0,5 db tojás sárgája
0,1 tej
0,05 só
0,10 porcukor

Az egészet most tovább gyúrjuk, majd pihentetjük. Pihentetés után 3-4 dkg gombócokat formázunk belőle, amit szintén pihentetünk a hűtőben kb: 20 percig. A gombócokat kinyújtjuk, töltjük dióval vagy mákkal.

Máktöltelék:
A töltelékhez felforralok kb. 1,5 dl tejet 20 deka cukorral, 2 cs vaníliás cukorral és egy citrom reszelt héjával. Beleöntök 50 deka darált mákot és 1-2 percig főzöm, majd azonnal egy nagy tányérra öntöm, elkenem és fóliával letakarva teljesen lehűtöm. Így nagyon könnyen lehet adagolni, ugyanis kiskanállal szépen le lehet vágni egy csíkot a megdermedt töltelékből.

Dióval ugyanígy készül a töltelék!

Ismét pihentetés a hűtőben, majd lekenjük az egészet tojás sárgájával. Sütjük 200-220 fokos sütőben, míg szép aranysárgára meg nem sül.

Jó étvágyat kívánok.
forrás: nagygaga
 

Nincsenek megjegyzések: