2011. április 16., szombat

Céklás ravioli, medvehagymás halraguval töltve, tejszínes medvehagymamártással


Egy utolsó rohamot indítottam a zöldséges pultoknál fellelhető céklák miatt. Már mindenki medvehagymával foglalkozik, én meg teljesen kifutottam az időből. ezért a kettőt párosítottam. Céklát a zöldséges ismerőstől, medvehagymát meg kertemből szereztem be. a ravioli elkészítésében sokat segített múltbéli tevékenységem talján földön. Érdemes volt figyelnem, jegyzetelnem, mert mégis csak az olaszok azok, akik európai szinten verhetetlenek a tészták készítésében. Több anyaghányaddal rendelkezem, és gondolom, sokan vagyunk, akik ragaszkodnak valamilyen jól bevált anyaghányadhoz. Munkahelyemen gondoskodtam róla, hogy legyen egy kis időm, az étel elkészítésében. Az alapanyagok kéznél voltak, az elszántság megvolt, hiszen ilyenkor nem ismerek lehetetlent. És még hasznosnak is találtam, mert a jövőre gondolván az ételt egyből teszteltük kollégáimmal. Persze az elkészítésnél nem engedek beleszólni senkinek, ebben hajthatatlan vagyok. Miután elkészült, lehet kóstolni, véleményt alkotni. Csak akkor avatom be őket, apróbb titkokba. Hát lássuk a medvét azaz, a Céklás raviolit, medvehagymás halraguval töltve.


A céklára csak annyira volt szükségem, hogy tisztítás után lereszeljem, jól kinyomkodjam, és a levét kincsként őrizve félretegyem a további felhasználás végett.

ravioli:
0,30 dkg liszt, 3 db egész tojás + 1 db tojás sárgája, 4 evőkanál cékla leve
Az anyagokat összegyúrtam, sodrófával vékonyra nyújtottam, majd egy nagy pogácsaszaggatóval kinyomkodtam a megfelelő méretű és darabszámú raviolinak valót.


Ezekre a kiszúrt tésztákra, a következő haltölteléket helyeztem:
0,20 dkg fogast szép gyöngyöző halalap lébe megpároltam. Tettem ebbe némi vajat, fehérbort, póréhagymát, gombát és egy kevés citromlevet. Miután elkészült, kivettem belőle, megvártam míg kihűlt, majd a benne lévő maradék szálkákat is eltávolítottam. Amennyire a hal engedte, darabjaira morzsoltam és összekevertem 1 db főtt tojással, amit nagyon apró kockákra vágtam. Hozzáadtam az átvágott medvehagymát és egy kevés parmezánt. Só, bors és petrezselyem került még bele.

 
Ezt a tölteléket halmoztam rá a megformált tésztára. Széleit megkentem tojássárgájával, összehajtogattam őket, és egy villa segítségével, széleit megnyomkodtam, nehogy véletlenül kinyíljanak főzés közben.
A főzővízbe beleöntöttem a félre tett céklalevet, és ebben a pirosas vízben főztem ki, az amúgy is pirosra festett raviolikat. A főzés pontosan 10 percig tartott, és csodálatosan sikeredet. Ahogy a nagykönyvben meg van írva: al dente! A leszűrt raviolikat vajban megforgattam, és egy egyszerű tejszínes mártással tálaltam, amibe természetesen a medvehagyma levelét vagdostam bele. A fehér mártásra kanalazgattam némi pestot.

Fentebb már írtam a tészta főzésénél, hogy vigyázzunk rá, szét ne fűzzük tésztánkat. Tehát: Al dente!! Egy kis szórakozásként, nézzük meg az alábbi rövidfilmet, melynek címe:

AL DENTE
Foodafok


16 megjegyzés:

sedith írta...

Isteni lehet! Céklás ravioli... eszembe nem jutott volna!
Van még belőle, mert indulok?!:)

Foodafok írta...

Köszike, de sajna elfogyott. Viszont szívesen készítek neked! Indulhatsz!

Erika írta...

Ez nagyon különleges lehet!:)

Nathalia írta...

Hola: Estos ravioles se ven exquisitos. Enhorabuena! Y las fotos te salieron preciosas.
Un abrazo

http://elpuntodelcaramelo.blogspot.com

Miriam írta...

Mmm, delcious! Very well done! Miriam@Meatless Meals For Meat Eaters

Ami írta...

WOW!
Leesett az állam, valami fantasztikusat alkottál! Kedvenc kajám lehetne ez egy cékla és medvehagyma bolondnak, mint én :).
Viszem is receptet :)

garlutti írta...

Me encanta esta receta ..la punto y te sigo ..te invito a compartir mis recetas y blog ....saludos desde ESPAÑA VIGO MARIMI

Bianka írta...

Atya-gatya ez nem csak finom, de mesésen szép is

juanma írta...

una receta buenisima y genial para el veranito!
saludos!!

Eszter írta...

Mennyire imádom a medvehagymát!!!
Invitálnálak egy játékra, nézz be hozzám!

tasteofbeirut írta...

What an original ravioli! I love beets but would not have thought of this! Can't wait to try it as well.

Daisy írta...

Na, jól végig olvastam, ameddig bírtam.
Sajnálom, hogy csak most találtam a blogra.
Nem tudtam még eldönteni, melyik ételt főzted otthon és melyiket az étteremben?
Én pont ezt hiányolom a mai vendéglátásban. Ezekért az ételekért bármikor bemennék, de ahol a vega kaja még ma is csak rántott sajt és karfiol, ott nem sok fantáziája van a szakácsnak.
Én ezen mérem le, milyen lehet a konyha?
Nem vagyok vegetariánus, de nagyon szeretem a zöldségeket és nem szeretem, ha a vegyes köret rizsből és krumplibó áll.
Gratulálok a kitartásodhoz és sok sikert kívánok a jövő szakácsainak neveléséhez!
Mostantól jövök rendszeresen receptlesre.

Judith írta...

fantastický recept! Pozdravy

Foodafok írta...

Erika
Igen, különleges. És további próbálkozások lesznek. Remélem figyelemmel követed a fejleményeket.

Ami
Azért, vigyázz magadra. Egy sállal kösd fel az állad.

Bianka
Köszike. Talán még egy mesébe is beleszövik.

Eszter
Én is nagyon szeretem a medvehagymát. Rengeteg ötletem van. Csak az időm kevés.

Daisy
Nagyon jó volt olvasni a hozzászólásodat. Bővebben is kifejteném neked, de csak privát. Ha, nem untatlak vele. Bár itt is valamilyen módon körül írom a "tényt", hátha valaki magára ismer, és elgondolkodik rajta.

Thank you very much:
Nathalia, Miriam, Garlutti, Juanma, Taste of Beirut, Judith

Daisy írta...

Köszönöm szépen!
Ha a sok tenni valód mellett még van időd külön is írni, én szívesen olvasom. Én csak egy egyszerű, lelkes amatőr vagyok, de harminc éve főzök a családomnak és nálunk már huszonöt évvel ezelőtt is csak 2-3 havonta volt rántotthús, pedig imádja mindenki.
Na, így neveltem a családomat, most meg bezzeg már elvárják. Sokszor megkaptam azt is, hogy " tudsz valami egyszerűt is?" Persze senki nem tudta, milyennek kellene lennie az elkészült ételnek?
Én beteges receptgyűjtő vagyok, de amikor nálam elkészül, a kitalálója sem ismerne rá.

Lin Ann írta...

Beautiful ravioli! I have been visiting your blog for a few days and every time I tried to comment, I was interrupted. I watched the video yesterday and it was very entertaining. My goodness, those little children almost ended up in the ravioli - Al Dente saved the day!