2013. október 17., csütörtök

Póréhagymás-olívabogyós kenyér


A Pékek Világszövetsége 2001-es kongresszusán döntött úgy, hogy október 16. legyen a kenyér világnapja, melynek célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének, a kenyérnek a jelentőségét. A világnapot már közel 30 ország ünnepli. Az ünnep alkalmat ad arra, hogy a pékek áldozatos munkájára a nagyközönség figyelmét is felhívják. Érdekesség, hogy ezen a napon született 1865-ben a híres magyar növénynemesítő, a világhírű bánkúti búza megteremtője, Baross László is. Baross László a köztudatban a "bánkúti búzák atyja"-ként él. Ezt a tekintélyt egy gazdasági kényszerhelyzet megoldójaként vívta ki.


Bár a kenyér világnapja tegnap volt, mégis bemutatok egy általam készített kedvenc kenyeret, ami tuti siker.

hozzávalók:
1 kg liszt
0,10 vaj (szobahőmérsékletű)
0,03 porcukor
0,02 só
4 db tojás sárgája
0,06 élesztő
0,6 tej
0,20 póréhagyma (olíva olajon lepirítva)
0,20 olíva bogyó
tepsi: 10cmX40cmX6cm


elkészítés:
A tálba vagy üstbe belerakjuk a nedves dolgokat (minden kenyérfélénél ezzel kezdjünk), és rakjuk tovább bele a száraz anyagokat. Legvégén morzsoljuk bele az élesztőt. Laza keveréssel induljunk, és amikor az edény faláról összeszedtük az összes szárazanyagot, akkor kezdjük a 2-3 perces gépi dagasztást. Ezután tesszük bele az összevágott Oliva bogyót és a lepirított póréhagymát.
A tésztánkat kiborítjuk lisztezett deszkára, és széleit középre hajtogatva párszor átforgatjuk. Kevés liszttel megszórjuk a tetejét, majd konyharuhával letakarjuk.
25-30 percig pihentetjük.
Pihentetés után, ujjunkat belenyomjuk***, és meggyőződünk arról, milyen rugalmas a tészta. Ha nem nyomja ki a luk helyén a tésztát, akkor újból áthajtogatjuk, letakarjuk konyharuhával, és ismét pihentetjük 25-30 percig.
Az újbóli pihentetés után, megint ujjunkkal próbát teszünk a tészta keltségét illetően, majd újbóli hajtogatás és a tepsi formájához való igazítgatással átgyúrjuk könnyedén.
A kizsírozott és kilisztezett tepsibe helyezzük az átgyúrt tésztát. Megint letakarjuk konyharuhával, és ismét pihentetjük 25-30 percig.
Ezután, 160°C-s sütőben 50% pára kíséretében 45'-ig sütjük. Ahogy kivesszük, vizes ecsettel átkenjük és formával együtt rácsra tesszük, hogy alul és felül is szellőzzön.
Körülbelül 1 óra múlva kivehetjük a formából, és próbavágást végzünk.
***
Az ujjunkkal való próbára azért van szükség, mert ha a tészta kelés közben a benyomott új helyén visszatüremkedik, akkor még nem kelt meg, azaz a kelési folyamat még zajlik. Ezért vissza kell takarni a konyharuhával és várni még egy kis ideig, hogy a kelesztés befejeződjön.
Foodafok
......és pirítva

1 megjegyzés:

São Ribeiro írta...

Adoro pão com azeitonas e este ficou uma delicia
bjs