2014. szeptember 13., szombat

Zöldséges barna rizzsel töltött padlizsán


"Kiraboltam egy hentesüzletet, száztizenhat borjúszeletet zsákmányoltam, de aztán neki kellett vágnom, hogy köretet is szerezzek." (Allen Stewart Konigsberg)
 
Hozzávalók 4 személyre:
2 db kisebb padlizsán, 1 dl olaj, 1 csésze (kb. 0,25) barna rizs, 0,15 sárgarépa, 0,15 cukkini, 0,15 lilahagyma, 1 db piros színű kaliforniai paprika, só, feketebors, bazsalikom, levendula
 
 
A barnarizst jól átmossuk, lecsepegtetjük, majd háromszoros vízzel feltesszük főzni. Főzés közben állandóan figyeljük, kevergessük, és ha indokolt, öntsünk még hozzá folyadékot, mert felveszi. Ízesítjük, sóval és egy kevés őrölt borssal.
A zöldségeket nagyon apró kockákra vágjuk fel, és olíva olajon pirítsuk meg. Ízesítjük a fűszereinkkel, majd a kész barnarizshez keverjük.
A kisebb méretű padlizsánt hosszában félbe vágjuk, olajjal megkenjük, sózzuk, borsozzuk, majd grill rácson mind a két oldalát megsütjük. Ha elkészültünk vele, akkor a zöldséges barnarizst a tetejére halmozzuk. Igény szerint, reszelt sajttal is megszórhatjuk.
Tipp, infó: Kitűnő előétel, saláta, palacsintatésztában megforgatva és kisütve, vagy rakottan főétel, levesbe is főzhető, töltve, és párolva, padlizsánkrémként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű.
Foodafok
 

Nincsenek megjegyzések: