Mert
már az maga vallás – mondta emelt hangon –, ahogy a magyar ember a szép fehér
abrosszal leterített asztalhoz ül, és áhítattal megeszi azt a jó sárga
tyúklevest, avval a mennyei ízű csigatésztával, s utána azt a felséges
kolozsvári káposztát és a rózsapiros csörögét, és issza azt a jó meszes
kellemes szilágysági bort, és szíjja a pompás tajtékpipából a jóízű
dohányfüstöt, s azt kifújja, és nagyokat böfög!(…) Mondom, ez is vallás: csak
hit legyen benne! szent és nagy hit! hogy ez a szép és jó és ez az isteni
rendeltetés az életben.
(Móricz
Zsigmond: Kivilágos kivirradtig)
HOZZÁVALÓK,
4 főre:
0,60
rövidkaraj
4
dl must
2
evőkanál méz
1
dl napraforgó olaj
só,
őrölt feketebors
1
szál friss kakukkfű
szőlős
savanyúkáposzta:
0,50
savanyú káposzta, 0,15 vörös hagyma, 0,15 húsos bacon szalonna, 0,20 szőlő
(fehér-piros), 0,05 mangalica zsír, 1 db babérlevél, 1 kávéskanálnyi csombor
(borsikafű), 4-5 szem egész fekete bors, só, 2 dl olasz rizling
Verjus-val
illatisított saláta:
1
db római saláta, 1 db tölgylevél saláta, 1 db frisée saláta, 0,05 madársaláta,
0,10
koktélparadicsom, 1 dl Verjus, 1 evőkanál
olíva olaj, só
ELKÉSZÍTÉS:
Mangalica
zsíron pirosra sütjük a vékony csíkokra vágott bacon szalonnát, majd hozzáadjuk
a jól átmosott, kicsavart, majd kicsit átvágott savanyú káposztát. Fűszerezzük,
felöntjük borral és egy kevés vízzel, majd fedő alatt puhára pároljuk. Az
elkészülte után, beletesszük a szőlőszemeket, jól, átkeverjük, majd tálalásig melegen
tartjuk.
Kevés
hevített olajon, szép pirosra sütjük a szeletelt, befűszerezett rövidkarajt
(mindkét oldalát 5-5 percig). Ennek végeztével, mézet csurgatunk rá, friss
kakukkfűvel megszórjuk, musttal meglocsoljuk, majd visszatéve a tűzre,
takaréklángon puhára pároljuk.
A
salátákat nagyobb darabokra tépkedjük, hozzáadjuk a koktélparadicsomot, kevés
olíva olajjal átkeverjük, enyhén sózzuk, majd tálalás pillanatában Verjus-vel
meglocsoljuk.
Tálalás:
Szőlős-boros káposztából kis halmokat készítünk, melyekhez 1-1 szelet mustban
párolt karmonádlit adunk. Külön szolgáljuk fel a Verjus-vel illatosított
salátát.
Foodafok
3 megjegyzés:
Gold anklets, in particular, exude elegance and luxury, making available in a range of styles, including plain chains, hasli anklet, beaded designs, or those adorned with diamonds and other gemstones.
jhoomar set holds cultural significance, symbolizing jhoomar jewelry, grace, and timeless beauty.
Jhumki earrings pair beautifully with a wide range of ethnic and Indo-western outfits. Jhumkis are more than just accessories black kundan earrings women across the Indian subcontinent.
Megjegyzés küldése