2016. október 8., szombat

Mézes-mustban párolt karmonádli, Verjus-vel illatosított salátával és szőlős savanyú káposztával


Mert már az maga vallás – mondta emelt hangon –, ahogy a magyar ember a szép fehér abrosszal leterített asztalhoz ül, és áhítattal megeszi azt a jó sárga tyúklevest, avval a mennyei ízű csigatésztával, s utána azt a felséges kolozsvári káposztát és a rózsapiros csörögét, és issza azt a jó meszes kellemes szilágysági bort, és szíjja a pompás tajtékpipából a jóízű dohányfüstöt, s azt kifújja, és nagyokat böfög!(…) Mondom, ez is vallás: csak hit legyen benne! szent és nagy hit! hogy ez a szép és jó és ez az isteni rendeltetés az életben.
(Móricz Zsigmond: Kivilágos kivirradtig)

HOZZÁVALÓK, 4 főre:
0,60 rövidkaraj
4 dl must
2 evőkanál méz
1 dl napraforgó olaj
só, őrölt feketebors
1 szál friss kakukkfű
szőlős savanyúkáposzta:
0,50 savanyú káposzta, 0,15 vörös hagyma, 0,15 húsos bacon szalonna, 0,20 szőlő (fehér-piros), 0,05 mangalica zsír, 1 db babérlevél, 1 kávéskanálnyi csombor (borsikafű), 4-5 szem egész fekete bors, só, 2 dl olasz rizling
Verjus-val illatisított saláta:
1 db római saláta, 1 db tölgylevél saláta, 1 db frisée saláta, 0,05 madársaláta,
0,10 koktélparadicsom, 1 dl Verjus, 1 evőkanál olíva olaj, só

ELKÉSZÍTÉS:
Mangalica zsíron pirosra sütjük a vékony csíkokra vágott bacon szalonnát, majd hozzáadjuk a jól átmosott, kicsavart, majd kicsit átvágott savanyú káposztát. Fűszerezzük, felöntjük borral és egy kevés vízzel, majd fedő alatt puhára pároljuk. Az elkészülte után, beletesszük a szőlőszemeket, jól, átkeverjük, majd tálalásig melegen tartjuk.
Kevés hevített olajon, szép pirosra sütjük a szeletelt, befűszerezett rövidkarajt (mindkét oldalát 5-5 percig). Ennek végeztével, mézet csurgatunk rá, friss kakukkfűvel megszórjuk, musttal meglocsoljuk, majd visszatéve a tűzre, takaréklángon puhára pároljuk.
A salátákat nagyobb darabokra tépkedjük, hozzáadjuk a koktélparadicsomot, kevés olíva olajjal átkeverjük, enyhén sózzuk, majd tálalás pillanatában Verjus-vel meglocsoljuk.
Tálalás: Szőlős-boros káposztából kis halmokat készítünk, melyekhez 1-1 szelet mustban párolt karmonádlit adunk. Külön szolgáljuk fel a Verjus-vel illatosított salátát.
Foodafok


3 megjegyzés:

Imitation Jewelry írta...

Gold anklets, in particular, exude elegance and luxury, making available in a range of styles, including plain chains, hasli anklet, beaded designs, or those adorned with diamonds and other gemstones.

Artificial Jewelry Pakistan írta...

jhoomar set holds cultural significance, symbolizing jhoomar jewelry, grace, and timeless beauty.

Imitation Jewelry írta...

Jhumki earrings pair beautifully with a wide range of ethnic and Indo-western outfits. Jhumkis are more than just accessories black kundan earrings women across the Indian subcontinent.