2016. október 8., szombat

Mézes-mustban párolt karmonádli, Verjus-vel illatosított salátával és szőlős savanyú káposztával


Mert már az maga vallás – mondta emelt hangon –, ahogy a magyar ember a szép fehér abrosszal leterített asztalhoz ül, és áhítattal megeszi azt a jó sárga tyúklevest, avval a mennyei ízű csigatésztával, s utána azt a felséges kolozsvári káposztát és a rózsapiros csörögét, és issza azt a jó meszes kellemes szilágysági bort, és szíjja a pompás tajtékpipából a jóízű dohányfüstöt, s azt kifújja, és nagyokat böfög!(…) Mondom, ez is vallás: csak hit legyen benne! szent és nagy hit! hogy ez a szép és jó és ez az isteni rendeltetés az életben.
(Móricz Zsigmond: Kivilágos kivirradtig)

HOZZÁVALÓK, 4 főre:
0,60 rövidkaraj
4 dl must
2 evőkanál méz
1 dl napraforgó olaj
só, őrölt feketebors
1 szál friss kakukkfű
szőlős savanyúkáposzta:
0,50 savanyú káposzta, 0,15 vörös hagyma, 0,15 húsos bacon szalonna, 0,20 szőlő (fehér-piros), 0,05 mangalica zsír, 1 db babérlevél, 1 kávéskanálnyi csombor (borsikafű), 4-5 szem egész fekete bors, só, 2 dl olasz rizling
Verjus-val illatisított saláta:
1 db római saláta, 1 db tölgylevél saláta, 1 db frisée saláta, 0,05 madársaláta,
0,10 koktélparadicsom, 1 dl Verjus, 1 evőkanál olíva olaj, só

ELKÉSZÍTÉS:
Mangalica zsíron pirosra sütjük a vékony csíkokra vágott bacon szalonnát, majd hozzáadjuk a jól átmosott, kicsavart, majd kicsit átvágott savanyú káposztát. Fűszerezzük, felöntjük borral és egy kevés vízzel, majd fedő alatt puhára pároljuk. Az elkészülte után, beletesszük a szőlőszemeket, jól, átkeverjük, majd tálalásig melegen tartjuk.
Kevés hevített olajon, szép pirosra sütjük a szeletelt, befűszerezett rövidkarajt (mindkét oldalát 5-5 percig). Ennek végeztével, mézet csurgatunk rá, friss kakukkfűvel megszórjuk, musttal meglocsoljuk, majd visszatéve a tűzre, takaréklángon puhára pároljuk.
A salátákat nagyobb darabokra tépkedjük, hozzáadjuk a koktélparadicsomot, kevés olíva olajjal átkeverjük, enyhén sózzuk, majd tálalás pillanatában Verjus-vel meglocsoljuk.
Tálalás: Szőlős-boros káposztából kis halmokat készítünk, melyekhez 1-1 szelet mustban párolt karmonádlit adunk. Külön szolgáljuk fel a Verjus-vel illatosított salátát.
Foodafok


1 megjegyzés:

John Smith írta...

Good blog post....very informative....thanks for sharing with us..
Book online bus ticket from Redbus