2010. július 27., kedd

A tökéletes Burger

Miért is szeretjük a Hamburgert? Átvett szokások, új ételek kipróbálása. Sok minden tényező befolyásol, amikor egy ételt megszeretünk, de igazándiból, nem a mi kultúránkra, szokásainkra jellemző. A Hamburgerrel is így vagyunk. Családok tucatjai „koppintják” le a gyorséttermi láncok ételeit. Bár tudjuk, hogy ők is szigorú előírások szerint dolgoznak, mégis hibáznak néha. Ki ne hallott volna az amerikai marhahús feldolgozóknál történt hús szennyezettségéről. Ennek ellenére még mindig toppon vannak, ami nem baj, hiszen erre is van vevő réteg. Arról már nem is beszélve, hogy számtalanszor történik úgy az életünkben, hogy gyors és laza étkezést kívánunk.
A titok a tökéletes hamburgerben nem a fűszerezésben rejlik; ez magában a húsban, egész pontosan abban a négylábú jószágban van, amit úgy hívunk, hogy szarvasmarha! Fontos a jó alapanyag. És minden követ mozgassunk meg, hogy minél jobb alapanyagokból készíthessük el ételeinket.

Hozzávalók:
0,50 marhahús
0,10 marhavesefaggyú vagy mangalicaháj
Só és bors, ízlés szerint
kevés római kömény
4 db hamburgermolnárka
Külön szűz olívaolaj
4 római saláta vagy zöld levélsaláta
1 nagy paradicsom, szeletelt
1/4 lila hagyma, szeletelve

Készítsük elő a húst. A hőmérséklete legyen az előkészítés minden szakaszában hideg (kb. 3-6 C). A sűrűn márványozott marhahúst, ami lehet lapocka, vagy lapos hátszín, vagy esetleg fartő, daráljuk le (használjunk 6-8 mm-es tárcsát). Ízesítsük be, majd 4-5 db pogácsaformára alakítsuk ki darált húsunkat. Mindkét oldalát grillezzük meg, lehetőleg öntöttvas serpenyőben, erős-közepes lángon, 2-3 percig. Legyünk óvatosak, mert ha túl sokáig sütjük, akkor kiszárad, ami jelen esetben nem túl jó. A már megsült húsok tetejére helyezhetünk egy szelet sajtot, hogy még ízletesebbé váljon étkünk. Időközben a kettévágott molnárkákat olívaolajjal kenegessük meg, és szintén egy picit süssük meg. Erre helyezzük a már elkészült marhahús pogácsákat, a salátát, a paradicsom karikákat és a hagymát. Enyhén fokhagymás, sürü majonézzel fejezzük be a házilag készült Hamburgert. Jó étvágyat hozzá!
forrás:bFeedMe

Nincsenek megjegyzések: