2010. április 26., hétfő

Indonéz húsos metélt (Bami goreng)

Ennek az ételnek a becsületes neve: Bami goreng. Testvére a Nasi goreng. A két étel majdnem egyforma. Amiben különbözik ez a két étel, az nem más, mint ami az egyikben szélesmetélt, az a másikban sült rizs. Ami az egyikben hús, az amásikban rák.


Hozzávalók kb: 6 személyre:
35 dkg sertésszűz
35 dkg csirke
15 dkg gomba
30 dkg fejeskáposzta, (vagy kelkáposzta)
20 dkg sárgarépa
20 dkg zeller
10 dkg póréhagyma
50 dkg szélesmetélt
curry, őrölt bors,
kápia vagy kaliforniai paprika, csíkokra vágva, lepirítva (tálaláshoz)
petrezselyemzöld
fokhagyma
5 db tojás

Elkészítés:
A szélesmetélt tésztát kifőzzük, kevés olívaolajat teszünk rá, és félretesszük. A tojásokat, egyenként habosra verjük, sózzuk, kevés petrezselyemzöldet rakhatunk bele, és kisütjük őket mint a palacsintát. Ha kihűltek, akkor szép vastag metélteket vágunk belőle, mert a tálalásnál szükségünk lesz rá.
A csirkét és a sertésszűzet nagyon vékony csíkokra összevágjuk, befűszerezzük és nagyon forró olajon megpirítjuk. A vékony metéltre vágott, sárgarépát, zellert, póréhagymát, gombát, és a kelkáposztát szintén forró olajra tesszük és pár percig pirítjuk. (olyan sorrendben, mint ahogy írtam. Ha fejeskáposztát használunk akkor jobb külön piritani, és pirítás után félre tenni) Éppen csak addig, míg a hő hatására össze nem esnek a zöldségeink. Azért arra figyeljünk, hogy
roppanosak legyenek. Természetesen pirítás közben ezeket is befűszerezzük. Minden esetben nagy hőfokon és gyorsan kell cselekednünk. A curryvel vigyázzunk, mert hő hatására nagyon keserű tud lenni, ezért csak a végefelé rakjuk bele a piritandó zöldségbe, vagy húsba. Ha mindennel megvagyunk, akkor mindent összekeverjük a kifőtt szélesmetélt tésztával.

Tálalásnál a tetejére helyezzük a tojásból készült metéltünket.
Tetejére rakjuk még, a vajon megfuttatott vékony csíkokra vágott savanyú uborkát, kápiát és gyöngyhagymát, amit petrezselyemzölddel és kevés örölt szemesborssal megszórunk. Tükörtojást is rakhatunk a tetejére. Minnél gazdagabb és színessebb, annál jobban bízhatunk benne, hogy kulináris kalandozásunk, teljes sikert fog aratni a meghívott vendégek körében.
Amennyiben köretként és nem önálló ételként fogyasztjuk, akkor szinte minden hús és hal mellé kíváló köret.

Bor ajánlat:
Varga pincészetből Badacsonyi Olaszrizling 2006
Frittmann Kunsági Kékfrankos Rosé 2008
Jandl Kálmán Soproni Zöldveltelini, 2003

Nincsenek megjegyzések: