2009. december 30., szerda

Céklakrémleves habos túróval


Bár külsőleg egyáltalán nem hasonlítanak egymáshoz, a mángold és a cékla közeli rokonok. Mindkét növény őse a tengerparti mángold, amely a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán partvidékein nőtt vadon.
Fajtától függően a céklagyökér lehet hosszúkás formájú, kerek vagy lapos. Sötét bordó húsa édes és finom. Ezt a gyökérzöldséget három formában dobják piacra. Májustól októberig friss, néha még leveles gyökeret vásárolhatunk. A hagyományosan télen fogyasztott főtt céklát egész évben megvásárolhatjuk kimérve, de legfőképpen pasztörizált formában, vákuumcsomagolásban.
A cékla cukorban gazdag gyökérzöldség (100 g-ban 8-10 g, elsősorban szacharóz), s energiatartalma is viszonylag magas (40-45 kcal). Változatos ásvány- és vitamintartalmának köszönhetően a cékla értékes zöldség.
A céklában sokfajta és bőséges mennyiségű ásványi anyag és nyomelem található. Vitamintartalma is jelentős (elsősorban B vitaminokat tartalmaz, s C vitamint: 100 g-ban 5-10 mg). Rostjai elősegítik a cukor fokozatos felszívódását, és stimulálják a bélműködést. A főtt cékla könnyebben emészthető, mint a nyers (ha nyersen kívánjuk fogyasztani, reszeljük nagyon finomra).

Hozzávalók (4 személyre):

2 közepes méretű nyers cékla
1,2 l víz (ha van esetleg kész alaplé, még jobb)
0,5 l húsleves
3 ek olívaolaj
1 közepes fej hagyma
só, bors, citromlé, cukor
2 dl kefír, vagy joghurt

A céklagumókat meghámozom és lereszelem. (melegen ajánlom a gumikesztyű használatát) Az olívaolajon üvegesre párolom a kockákra aprított hagymát, majd rádobom a reszelt céklát. Kb. 3-4 percig párolom. Felöntöm a vízzel (vagy a húslevessel), ízesítem sóval, borssal. Főzöm kb. 10 percig, amíg a cékla megpuhul de még kicsit roppanós. Ekkor botmixerrel pürésítem, majd ezt követően hozzáadom a kefirt, vagy joghurtot. (nagyon fontos, hogy a joghurtot először egy külön kis tálkában csomómentesre keverem, hozzáadok pár kanál levest, hogy kiegyenlítődjenek a hőmérsékletek és csak ezután öntöm a levesbe). A legvégén ízesítem a citromlével és a cukorral (ez mindenki saját ízlésétől függ. Egy pikáns, savanykás édeskés ízt kell kapni).
Tálalásnál, a tányér közepére halmozok, hajszálvékonyra szeletelt, majd cérnaszál vékonyságúra vágott, vajon átforgatott céklát. Erre kerül az áttört, befűszerezett, tejszínhabbal lazított, kanál segítségével megformázott túrógaluskák. Óvatosan rámerem a krémlevest.


Nincsenek megjegyzések: