Azt nem mondanám, hogy egy olyan leves kerül bemutatásra, amit mindenki szeretni fog, de biztos vagyok benne, hogy azok, akik családjukat vagy baráti társaságukat szeretnék egy kicsit megdöbbenteni, akkor ez a leves alkalmas erre a célra. Mint már említettem, kertemben sok minden található. Ilyen a csalán is. Hiába, nagy a kert. Tudom, egyre több helyen található, és egyre többen fedezik fel, ezt a sokak számára csak gyomnak titulált növényt. Felhasználási területe, szinte kimeríthetetlen. Készítettem belőle egy nagyobb rendezvénynél, csalános gnocchit, és meleg csalán pástétomot. Sokan, csak méregtelenítő teaként ismerik. Ez sem megvetendő, azonban, nekem ennyi nem elég. Mindig eszembe jut, amikor arról olvastam, hogy Kínában a császár uralkodásának idején, minden nap mást kellett főznie a szakácsnak. Ha véletlenül valamit már evett a császár, és rájött, hogy ezt már főzték neki, akkor bizony porba hullott a feje szegény szakácsnak. És mivel mindig mást kellett főzniük, ezért aztán mindent kipróbáltak. Mondanom sem kell, igen gazdag a választék a kínai piacokon a főznivalókból. A Japánok voltak azok, akik az alábbi mondást kitalálták a kínaiakról: " A kínaiak mindent megesznek, ami négylábú! - még az asztalt is."
Hát lássuk azt a bizonyos levest.
hozzávalók:
2 db közepes burgonya (kb: 20-25 dkg)
10 szál csalánlevél
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
1 evőkanál liszt
0,5 liter zöldség erőleves
2 dl tejszín
só, fehérbors
1 teáskanál kristálycukor
előkészületek:
A csalánleveleket öblítsük le hideg vízzel, majd tegyük lobogó forró vízbe. Néhány kavarás után (1-2 perc), tegyük szitába, hogy jól csöpögjön le. Eközben kellőképpen lehűl. (A fennmaradó vizet, akár méregtelenítő teaként használhatjuk is.) A leforrázott csalánt tegyük deszkára, és vágjuk le a leveleket a száráról, mert csak a levélre lesz szükségünk. Át is vagdoshatjuk egy kicsit, erre azonban nem igazán van szükség, mert a botmixer elintéz mindent.
a leves elkészítése:
*1. Vajat olvasztunk, amibe aranysárgára pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát.
*2. Beletesszük a tisztított vékony szeletekre vágott burgonyát és a leforrázott csalánleveleket. Sózzuk, fehérborssal ízesítsük. Mindig öntsünk hozzá kevés zöldség erőlevest, nehogy leégjen.
*3. 5-10 perc múlva, miután megint elpárolgott a folyadék, adjuk hozzá a lisztet, keverjünk rajta egyet, és azonnal öntsük fel zöldség erőlevesünkkel. Forraljuk még 10-15 percig.
*4 Botmixer segítségével pürésítsük levesünket, majd ismét forraljuk fel. Adjuk hozzá a tejszínt, ízlés szerint a kristálycukrot (elhagyható), majd sóval és fehérborssal véglegesítsük levesünk ízét.
Foodafok
19 megjegyzés:
Ismét zöld, te sem tudod megunni!:)
Nekem tetszik! (Mármint a recept is!)
Igen, jól látod! Imádom a zöld színt az ételekben. Biztos, hogy van rá magyarázat, miért is részesítem előnyben ezt a színt. Lehet, hogy tudat alatt alakult ez ki nálam. A zöld, az maga a természet. Vagyis a nagybetűs: ÉLET.
Thank you for visiting my blog... I am already following yours too. This soup seems to be very good, the color and the texture is prefect .
Wow, you are well adventurous, stinging nettle soup, what a hit.
I have seen it cooking but only on tv.
Great clicks.
Many thanks for your visit ♥
A nagy izgalmakra egy szép színű levest.
Ízre is biztos finom lehet, de még sosem ettem csalánt
Köszönöm az utasitást a medve hagymára, de most meg a csalánt nem tudom hogy az mit jelent.
Nagyon guszta, szép zöld szin, és kimondhatatlan, elegáns és finom leves.
Légyszives nézz át ujra a blogomra, van egy dij amit át szeretnék adni neked. A neved rajta van a listán!
Közlemény!
Sajnos, a "karbantartás" olyan jól sikerült, hogy néhány hozzászólás eltűnt a "ködben". Még szerencse, hogy email üzenetekben nálam még megtalálhatóak voltak. Ezért, most idemásolom őket, ahogy időrendi sorrendben következtek egymás után. Úgy gondolom, ezek a hozzászólások is, ehhez a bejegyzéshez tartoznak.
(Foodafok)
Erika:
Ismét zöld, te sem tudod megunni!:)
Nekem tetszik! (Mármint a recept is!)
Foodafok:
Igen, jól látod! Imádom a zöld színt az ételekben. Biztos, hogy van rá magyarázat, miért is részesítem előnyben ezt a színt. Lehet, hogy tudat alatt alakult ez ki nálam. A zöld, az maga a természet. Vagyis a nagybetűs: ÉLET.
ICatarina:
Thank you for visiting my blog... I am already following yours too. This soup seems to be very good, the color and the texture is prefect .
Ana:
Wow, you are well adventurous, stinging nettle soup, what a hit.
I have seen it cooking but only on tv.
Great clicks.
Many thanks for your visit ♥
Che delizia!!!!
I see you just commented on my blog while I was reading yours! I think we have similar tastes in food because I would definitely try this and would probably love it. I've never heard of thread nettle and will look into it but I'm not sure if I'll be able to find it around here. Your soup is a lovely spring dish! Have a wonderful day!
I never knew that nettles were edible till I read a post for pasta with nettles last week. Your soup is so beautiful and vibrant...perfect for spring. I hope to some day have a taste of nettle soup...I'm certain I would love it!
Thank you for visiting my blog! I look forward to reading more on yours too! I have bookmarked it :)
Haha, I'm not sure about the Chinese eating everything but I would eat this, looks good!
This soup looks delicious! Love pureed soups.
I love nettle soup. And I'm pretty sure that's what your post is about- google only did a little bit of translating for me! Anyway, lovely to see your photos, at least!
Angela
I am not familiar with Thread Nettle. It certainly has a beautiful color.
Se ve deliciosa esa sopa!!!. gracias por tus comentarios. Un saludo desde Madrid
Ezt a levest én is imádom!! Nagyon jól is néz ki!!
Valóban nagyon üde, friss leves! Kíváncsi vagyok az ízére, ki fogom próbálni! A kertünk sarkában nekem is nő egy jó nagy adag, hmmm....bevallom, a gyomlálás hiánya miatt, de mostantól nevelgetem:)))
Que original!!!!
Megjegyzés küldése