2011. május 21., szombat

Szezámos bundában sült spárga, Remoulade mártással, plusz egy Díj!


Ismét egy kisebb kimaradás történt, de higgyétek el, már nagyon vártam, hogy írhassak a blogba, nektek. Megpezsdült a világ körülöttem. Igaz én is részese vagyok, mert nem tudok nyugton megmaradni akkor, amikor egy várva várt szezonális zöldség kerül a kezembe. Állandó mozgásban figyelem a külvilágot, miközben hosszasan tanulmányozom a kezembe került aktuális nyersanyagot, és már agyalok is rajta, mivel tudnám "zavarba" hozni kollégáimat, főnökeimet. Állandó kérdésekkel ostromolnak, hogy "...na, ma min töri a fejét, mit kísérletezik?".... Érdekes, a napokban olvastam egy cikket, egy hazánkba érkezet német Chef-től, aki azt találta mondani, hogy egy étterem arculatát, amivel a konyhát is be tudja mutatni a vendégeinek, azt a chef működése, munkássága határozza meg. Milyen érdekes? Én, is ugyan ezen a véleményen vagyok. Bár Lajtán innen, ez valahogy nem működik. Részemről az állandó kísérletezgetés és sokkal nagyobb színvonal "tálalása" is a német Chef gondolatát próbálná megvalósítani. De, ahhoz még sok víznek kell lefolynia a Dunán, hogy ez itthon is létjogosultságot nyerjen. Az itthoni állapotokat még mindig a mások hátán, vállán való "átküzdés" jellemzi inkább és nem igazán érvényesül az a fajta filozófia, amit a német Chef, a cikkében megemlített. Vagyis, hogy mindenki, minden körülmények között a munkája, a tudása, és az asztalra letett napi munkája jogán kerüljön a megfelelő helyre. Lajtán túl, igen kevés esélye van annak, aki mások tudását, sajátjaként feltüntetve próbálna érvényesülni. Azt az ottani szakma, hamar kivetné magából. Az étterem, ahol felkértek, hogy segítsek a szakmai színvonal emelésének érdekében, pont ilyen a helyzet. Végzik a munkájukat napi szinten. Chef-től az utolsó konyhalányig bezárólag. Aztán bizonyos alkalmakkor, hozzá nem értésük végett, megcsörren a telefonom, hogy segítsek. Én meg természetesen segítek. Bezzeg az elvégzett munka és a vendégek távozása után mást se hallok, minthogy, milyen ügyesek, okosak és kreatívak. Hát ez jellemző erre a szakmára. Hamar elfelejtik, hogy milyen kukák, és gyengék szakmailag. Igaz rájuk a mondás, miszerint "Úgy dolgozunk, hogy mindenki más hozzáférjen a munkához.".
Na, de nézzük azt a Spárga szezámos bundában, "saját" Remoulade mártással.


spárga elkészítése:
A spárgákat szépen megpucoljuk, majd tegyük fel főni kevés cukorral, sóval és citromlével. Nem szoktuk teljesen megfőzni, csak félkeményre (5-10 perc, kóstolgassuk), mert ugyanebben a lében míg hűl és a további feldolgozásig "várakozik", akkor nehogy szétfőjön, hiszen akkor már igencsak gusztustalan bizonyos célokra. A spárga levét a továbbiakban számtalan ételnél felhasználhatjuk. Például levesnél. A spárgákat lisztbe, tojásba és szezámos bundába forgatjuk, majd tiszta olajban szép "pirosasra" sütjük. Remoulad szósszal tálaljuk ezt a rögtönzött ebédet.

Remoulad szósz:
1 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
2 evőkanál apróra vágott zöldhagymát, fehér és zöld részek
2 evőkanál apróra vágott csemege uborka
2 teáskanál friss citromlé
1 teáskanál dijoni mustár
néhány csepp Worcestershire szósz
fokhagyma (nagyon keveset! Ha, van fokhagyma olajunk, akkor néhány csepp)
bors (ízlés szerint)
1/2 csésze majonéz

majonéz:
2 db tojás sárga
1 nagy csipet só
1 púpozott evőkanál mustár
250 ml étolaj
kb 1 teáskanál citromlé

A tojás sárgákhoz adjuk a mustárt és egy csipet sót. Majd habverővel keverjük el. Vékony sugárban, folyamatos keverés mellett, adjuk hozzá az olajat is. Az egyenletes és kitartó keverés folytán a tojások "felvették" az olajat, és szép egynemű krémes anyagot kaptunk, akkor ízlés szerint, kevés citromlével ízesítsük.

infó: elnézést kérek mindenkitől, de a képek sajnos, nem "mai" telefonnal lettek készítve, ezért egy kicsit homályosak.


És most következzék az a bizonyos Díj!

Annyi mindent nem szeretnék a Díjjal kapcsolatosan írni, mint a blog bejegyzésem elején, de határozottan ki kell jelentenem, hogy nagyon jó ilyeneket kapni. Valamilyen szinten bizonyságot nyer mindaz, amivel foglalkozom. Akiktől meg a Díjakat kapom, azok blogját, megkülönböztetett figyelemmel kisérem. Akiknek viszont én adom, azokét még jobban. Elisabeth volt, aki a Díjat nekem adta, és én nagyon KÖSZÖNÖM neki. Elisabeth felhatalmazott, hogy további 15 blogot jelöljek ki, akik szerintem megérdemlik. Nagyon nehéz volt a választás, hiszen nagyon sok jó blogot követek, szeretek, és sokan megérdemelnék.


Íme, az általam választott, Díjazott blogok.

Foodafok

20 megjegyzés:

Padparadsa írta...

De kedves vagy, köszönöm a díjat! :))

Nagyon tetszik a ez spárga! Ki fogom próbálni.

Felismina írta...

Uma bela sugestão!

São Ribeiro írta...

UMA SUGESTÃO BEM DELICIOSA.
BOM FIM DE SEMANA
BJS

Silvia írta...

Ohhhh MIles de gracias,por este gran detalle,me alegra que te guste mi trabajo en la cocina.Tienes un blog bárbaro.Los espárragos han de ser deliciosos.Los haré,lo aseguro,ese rebozado de sésamo ha de ser sublime.

Muchos Cariños ;))

Erika írta...

Gratulálok, és milyen jó, hogy vannak ilyen emberek! (akik gondolnak a vendégekre és állandóan agyalnak...) Ja, és jó ötlet ez a spárga bundában!

A Canadian Foodie írta...

That was so very sweet of you! Thank you so much! I am definitely going to do better reading and writing on your blog. I have been FAR too busy! This asparagus is deadly! I didn't realize you were Hungarian! We have been to Budapest and travelled through the country. LOVE IT. I will read more to learn about where you live.
:)
Valerie

Linda írta...

A powerful post. Well, I think you did a great job with this dish. I love the idea of breading the asparagus and your Remoulade has wonderful ingredients.

Thank you so much for my award! I am grateful and honored and will be proud to talk about it during the next few days. Have a great weekend!

Silvia írta...

Un aperitivo fantástico. Gracias por la receta.

Besos.

Bianka írta...

Csodás spárgás étel a díjat, meg nagyon szépen köszönöm

Tücsök Bogár írta...

Gratulálok a díjhoz! :) Nagyon szépen köszönöm, hogy rám is gondoltál, amikor a díjat továbbadtad!

Nathalia írta...

Muchísimas gracias por el premio!!! Es un honor recibirlo de un cocinero tan bueno como tú.
Un abrazo y mil gracias

Elisabeth írta...

Kedves Laci!
Örvendek hogy tovább adtad a dijat, a listán akik szerepelnek felét ismerem. Nagyszerü! Köszönöm högy megemlitettél!
A spárga fantasztikus, az Ázsiai bundáva, és a szezami szósszal. Bizony meglátszik hogy profi vagy.
xoxo

Eszter írta...

Nagyon ez a spárgás étel!
A díjat pedig nagyon szépen köszönöm!!! :-)

fxtina írta...

jól néz ki a spárga... feltettem a sajtreceptet a blogomra, ha még érdekel, kukkants be.
üdv.

Miriam írta...

You always have such yummy looking food on your site :), Miriam@Meatless Meals For Meat Eaters

Angela írta...

Oh my goodness. I am so flattered! Thank you very much.

Savoring Italy írta...

Koszonom szepen a dijat. Kedves vagy hogy nekem is ajandekoztad.
Gratulalok neked a dijhoz es a szep sparga kesziteshez. Finom es szep a prezentacio!
Sorry, but my Hungarian is not too good:-(

Unknown írta...

Thank you for visiting my blog and for your kind comments, tell me more about what you do, how interesting,
regards,
Magali

Raindrop írta...

Ezt a receptet pedig viszem az origo fórumra, ott éppen spárga recepteket keresünk. :)

Liz That Skinny Chick Can Bake írta...

Congratulations on your award!!! I love this idea for asparagus (one of my favorite veggies!). So beautiful and delicious!