2011. július 17., vasárnap

Ajo blanco (Fehér fokhagymaleves)A 80-as években, mikor szállodánkat nyitottuk, Madridból a Hotel Miquel Angel-ből jöttek "levezényelni" a nyitófogadást. Ez egyben azt is jelentette, hogy egy olyan szállodalánchoz tartoztunk, ami az akkori időkben ritkaság számba ment. Mindenki jól járt, mert a spanyolok, így nyitottak kelet Európa felé, mi meg pláne örültünk, mert a különböző reklám és hivatalos brossurákból, megtudhattuk, hogy a világ melyik szegletében található "testvér szálloda". Nagy reményekkel kezdet mindenki tervezgetni, bár többen nem voltak tisztában képességeikkel, így ők, lila ködbe burkolózva lóbálták a lábukat a bárányfelhők szélén, és várták a sült galambot. Csodálkoztak is, amikor különböző külföldi utazások során, az itthon töltött munkájuk megduplázódott, hiszen akik kiküldetésben voltak, azok helyett duplán kellett dolgozniuk. Az első utam, Madridba vezetett, ebbe az 5 csillagos szállodába. Igen megilletődöttek voltunk, hiszen többünknek (ebbe beletartoztak az otthon maradtak is) az NDK volt a csúcs. A kezdeti feszültség hamar elmúlt, amikor a nyitófogadáson túl voltunk, és a várakozásnál is jobban szerepeltünk. Szerintem, ők jobban féltek, mint mi. Bár ez érthető, hiszen Európa ezen részéről még senkit nem fogadtak maguk közé (mármint a szállodaláncra gondolok). Mint említettem sokkal fényűzőbb helyekhez voltak szokva (Kanári-szigetek, Kuwait, Egyiptom, Cannes, Monte-Carlo, Dominika, stb...), és akkor jöttünk mi MAGYARORSZÁG-ról. Mondanom sem kell, meghódítottuk őket, ha már Attila, a Hunok fejedelme nem tette. Érdekes, viszont erre emlékeztek. És minden olyanra, amit nekünk történelemből elhazudtak, elhallgattak azt ők mind mondták, mint a vízfolyás. A baszkok, meg egyenesen rokonoknak tekintenek bennünket. Annyit még nem veregették a vállamat, hovatartozásom miatt, mint ott. És ez nem vicc! Milyen érdekes! Később, amikor belemerültem az őstörténetünk kutatásába, akkor ezek a spanyolok által mondott dolgok, mind igazolódtak.
Na de kanyarodjunk csak vissza a gasztronómiához.
Többször utaltam rá, hogy ezeken a külföldi munkáim során rengeteget tanultam, és áldom az eszem, hogy szisztematikusan gyűjtögettem a recepteket. Ez egyben kötelező is volt (hiszen itthon 80%-ban spanyol ételekből állt az állandó étlapunk), másrészt meg jó hasznát vettem ezeknek a recepteknek. Ezen gyűjtések során ismertem meg az andalúz konyha egyik kellemetes levesét, amit fehér gazpaccionak is hívnak. Ez nem más, mint az Ajo blanco (Fehér fokhagymaleves).


Hozzávalók (4 főre):
2 db zsemle
15 dkg majonéz
8 dl húslé
6 gerezd fokhagyma
só, borecet
20 dkg szőlő
10 dkg szeletelt mandula


Elkészítés:
A húslevest leveskockából vagy leves porból készíthetjük, felfőzzük, majd kihűtjük. A zsemléket beáztatjuk, majd kicsavarjuk. A leves elkészítése turmixgépben történhet, de ha van otthon bot mixer, azzal is készíthetjük.
Az áztatott és kicsavart zsemléket összekeverjük a kész majonézzel, hozzáadjuk a fokhagyma gerezdeket, felöntjük kevés hideg húslével és a turmixgépben jól kikeverjük. Szükség szerint sózzuk, kevés borecettel ízesítjük, kevés összetört jégkockát is adhatunk hozzá. Finom szűrön átszűrjük, majd hűtőbe tesszük. A szőlőszemeket félbe vágjuk, a magokat kiszedjük belőle. Előhűtött csészékbe szőlőbetéttel tálaljuk. Pirított mandulát is kínálhatunk hozzá.
Foodafok

 

9 megjegyzés:

Nathalia írta...

Pero que rico es el ajo blanco!! Y el tuyo se ve muy apetitoso.
Un abrazo

Bianka írta...

Nagyon finom, főleg, hogy mandula is van benne

Aarthi írta...

Hai Dear

This looks yummy....you have a lovely blog… You have so many wonderful recipes..I have bookmarked you blog and some recipe from that to try..Please check out my blog.I am having a Giveaway in my blog..Please check it out and partcipate in that..
http://yummytummy-aarthi.blogspot.com/2011/07/homemade-bounty-chocolate-and-giveaway.html

Aarthi

Raindrop írta...

Átjössz? :)

''Cucina di Barbara'' írta...

CHe meraviglia di piatto!
Baci

FabiolaTeles írta...

Que delicia de receita!!
Fabiola.
http://blogencontrandoideias.blogspot.com/

LaMagicaZucca írta...

Browsing the web of blogs, I ended up here in yours.
I love your blog: Recipes, graphics, all the interesting content.
I have added to your followers so you do not lose more sight.
If you like,come in my blog... you're welcome.
Excuse my English, I'm Italian
La Magica Zucca

Padparadsa írta...

Csatlakozom Raindrophoz, és én is várlak a blogomon! :)

Vicuska írta...

Egyszerűen- mesés! :)