2011. augusztus 22., hétfő

Genovai "minestrone" fehérbabbal és parmezánnal



Étlapunk harmadik levese következik, mely a vendég igényeknek megfelelően került be a repertoárba. Általában származásuknál fogva is kedvelik a "hazai" ízeket, amit külföldi munkáim során úgy érzem, jól megtanultam, és elkészítésével nem nehéz biztosítanom nekik. Átalakultak a vendégszokások, és többen vannak úgy, hogy egy tartalmas levest szívesen ennének, majd maximum egy könnyű desszerttel be is fejezik az ebédet, vagy akár a korai vacsorát. E levessel a vegetáriánusok is jól járnak, hiszen ki ne ismerné ezt a tradicionális levest, melyet igen sokféle képen lehet elkészíteni. Én is bemutatnék egyet, bátran kijelenthetem, hogy egyik kedvencem. Nem csak azért, mert roppant egyszerű az elkészítése, hanem azért is, mert igen tartalmas, és még sincs telítettség érzése annak, aki elfogyaszt egy ilyen levest. Ne hagyják ki!!!

 
Hozzávalók, és elkészítés (kb.: 10 adagnak megfelelő):
3 liter zöldség alap lé
0,25 sárgarépa
0,20 zeller
0,15 kelkáposzta
0,20 burgonya
0,30 paradicsom
0,30 fehérbab (konzerv)
0,15 vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
1 dl olíva olaj
kakukkfű (friss)
örőlt feketebors, oregáno, babérlevél (csak 1 db!)
petrezselyemzöld
füstízű só
0,20 parmezán forgács


A finomra vágott vöröshagymát és a szeletelt fokhagymát olíva olajon aranysárgára pirítom, majd a paradicsom felét nagyon apróra vágom és az éppen piruló hagymákhoz adom. Időnként kevés zöldség alaplével felöntöm, és jó sűrű alapot készítek belőle. A gyufaszál vastagságura vágott sárgarépát, zellert, valamint a kis kockákra vágott burgonyát ráteszem a sűrű alapra és felengedem a maradék alaplével. A hozzáadott fűszerekkel (kakukkfű, bors, oregáno, babérlevél) készre főzöm. Vigyázok azonban arra, hogy a zöldségek maradjanak egy kicsit ropogósak. Amikor már nem nyers a zöldség, akkor mehet bele csíkokra vágott kelkáposzta, a fehérbab és a kockára vágott paradicsom. Csak egy utolsót forralok rajta, és már szedem is ki a sűrűjét a tányér közepére, jó "gazdagon". Megszórom finomra vágott petrezselyemzölddel, és parmezán forgácsokkal a tetején felszolgálom.

Foodafok

4 megjegyzés:

Petra írta...

Tetszik. Már a látvány is meggyőző. Ki fogom próbálni. :)))

Ami írta...

Nekem is nagyon tetszik! :)

Bianka írta...

Igazán finom

Raindrop írta...

Nem is hinnéd... Kb. 5 napja keresek egy gazdag zöldséglevest, de nem a magyar fajtát, azt nem szeretem. Nem vagyok nagy leveses... Erre itt van ez. EZT AKAROM! Köszi.