2014. október 8., szerda

Kacsacomb rilette seranoi sonkába burkolva, borecettel fűszerezett őszi salátával
"Egy régi spanyol mondás szerint a salátakészítéshez négy ember szükséges. Egy bölcs, aki a sót adagolja, egy fukar aki az ecetet, egy pazarló aki az olajat és egy bolond, aki mindezt összekeveri."

HOZZÁVALÓK, 4 főre:
1 kg kacsacomb (csontozva, bőrét levéve 0,50 színhús lesz)
0,05 sertés zsír
1 db babérlevél
1 szál oregáno
őrölt feketebors, majoranna
6 dl zöldség alaplé
4 dl Kadarka
0,10 Seranoi sonka
1 csomag csemegehagyma
Őszi saláta:
frisée saláta, hagymacsíra, füge, nektarinen, málna, fehér borecet, olíva olaj, só, őrölt fehér bors

ELKÉSZÍTÉS:
A csontozott, bőrétől eltávolított kacsát nagyobb darabokra összevágjuk, majd bőrét sertés zsírban jól kisütjük. Hozzáadjuk a kacsahúst és jól átforgatva megpirítjuk. Fűszerezzük, alaplével és borral annyira felöntjük, hogy ellepje. Lassú tűzön a folyadék állandó pótlásával, addig abáljuk, míg a kacsahús meg nem puhul (3-4 óra). Ekkor leszűrjük, a kacsahúst deszkán jól átvagdossuk, majd egy tiszta lábosba téve újra visszatesszük a tűzre. A leszűrt folyadékot elkezdjük hozzá adagolni, de itt vigyázzunk arra, hogy csak annyit adjunk hozzá, amennyit a hús felvesz. Jó krémes állagúnak kell lennie. 5-10 percig kevergetjük ezt a krémes állagú hús masszát a tűzön, majd hűtőbe téve lehűtjük. 2-3 óra alatt a benne lévő zsiradék hatásától megdermed annyira, hogy 4-5 dkg-os hengereket formázzunk belőle. Ezeket a kis hengereket, körbe burkoljuk, vékonyra szeletelt seránoi sonkával. Tetejére kevés hagymacsírát halmozunk. Borecettel fűszerezett őszi salátával, és vas serpenyőben pirosra sütött csemegehagymával kínáljuk.
Őszi saláta: A salátát összekeverjük a cikkekre vágott gyümölcsökkel, és a málna szemekkel. Kevés olíva olajt csurgatunk rá, majd borecettel meglocsoljuk. Kevés sóval és fehér borssal ízesítsük.
Foodafok

1 megjegyzés:

Roza írta...

Nagyon mutatós, étvágygerjesztő étel!:)