2015. április 5., vasárnap

Húsvéti sonka zöldséges polentával



Gyúl a lélek mécse, csak bor töltse, hevítse,
nektár kell, hogy a szívet egekig röpítse,
édesebb énnekem a korcsma-kripta kincse,
mint amit vízzel kever az érseki pince.
Carmina burana: Gyónás (Estuans intrinsecus), 13. vers

Hozzávalók 4 személyre: 0,50 füstölt sonka, 0,20 kukoricadara, 0,20 sárgarépa, 0,20 zeller, 1 db zöld kaliforniai paprika, 3 dl víz és 2 dl tej, újhagyma, piros retek, lilahagyma, só

A füstölt sonkát minden esetben áztassuk be elkészítés előtt, legalább 24 óráig. Ezt a levet nyugodtan öntsük ki, majd friss vízzel öntsük fel. 2-3 óráig főzzük. Egy vékony tű segítségével győződjünk meg arról, hogy kellőképpen puha-e a sonka. Ha könnyedén bele tudjuk szúrni a tűt, akkor minden bizonnyal elkészültünk vele.
Közben a kukoricadarát forrásban lévő folyadékba tesszük (tej+víz), és állandó keverés mellett, jól kiforraljuk. Még melegen belekeverjük a nagyon apróra vágott sárgarépát, zellert, kaliforniai paprikát. (Igény szerint, friss házi túrót is morzsolhatunk bele.) Tepsibe kiöntjük és kihűtjük, majd pogácsa szaggatóval kiszúrjuk őket.


Tálaláskor a tányér közepére helyezzük a polenta korongot, vékonyra szeletelt sonkával körberakjuk, majd díszítjük retekkel, újhagymával, és lilahagyma karikával.
Foodafok

1 megjegyzés:

Angie Schneider írta...

What a beautiful presentation!