2015. április 21., kedd

Medvehagymás rizottó, grillezett kacsamájjal


A majonézzel mindent lehet csinálni, kivéve: ráülni. (Anthelme Brillat-Savarin - Az ízlés fiziológiája)

Hozzávalók 4 személyre: 0,40 kacsamáj, 0,30 Arborio rizs, 2,5 dl fehér bor, 1 liter csirke húsleves, 1 dl olíva olaj, 0,20 póréhagyma, Tengeri só, frissen őrölt fekete bors, 0,10 vaj, 0,10 parmezán sajt frissen reszelve

Melegítsük fel az olíva olajt, adjuk hozzá a hagymát és pirítsuk le, kb. 3-4 percig, míg meg nem puhul. Adjuk hozzá a rizst, és alaposan keverjük össze. Adjunk hozzá egy csésze meleg húslevest, majd amikor a rizs felvette a folyadékot, adjunk hozzá még egy csésze húslevest és folytassuk ezt a folyamatot, amíg a húsleves el nem fogyott. Fűszerezzük sóval és borssal, majd keverjük bele a vajat és a parmezán sajtot, és a friss apróra vágott medvehagyma leveleket.
A felszeletelt kacsamellet forró vas serpenyőben szép pirosra sütjük. Tálaláskor megszórjuk őrölt borssal és sóval.


infó: Tavaszi méregtelenítő. Ha mégis vállalkozunk gyűjtésére, virágzása előtt szedjük leveleit. Frissen fogyasztva és tartósítva egyaránt kiváló fűszernövény. Egyetlen veszélye, hogy levelei ránézésre könnyen összetéveszthetők a vele egy időben és helyen növekvő májusi gyöngyvirág leveleivel, ami viszont halálos mérgezést is okozhat.
Foodafok


Nincsenek megjegyzések: