2015. május 15., péntek

Zöldspárga leves tavaszi zöldségekkel és buggyantott tojással


A legtöbb ember nem is érti, hogy a profi konyhaművészet nem csupán a receptekről szól, nem az étel újszerű feltálalásáról, és nem is az alkotóelemek, az ízek és textúrák lehető legkreatívabb összehangolásáról - ezeket a dolgokat jóval azelőtt elrendezik, hogy a vendég leült volna vacsorázni. A szakácsművészet az ételek elkészítését jelenti, és sokkal inkább az állandóságról szól, az azonos mozdulatok agyatlan ismétléséről, a feladatok nap mint nap azonos módon történő elvégzéséről. A legutolsó dolog, amire egy séfnek szüksége van, egy olyan szakács, aki tele van ötletekkel, és folyton újítani akar, akinek saját ötletei vannak arra, hogyan szúrja el a séf receptjeit vagy az étel látványát. A séfek általában vak, majdhogynem fanatikus engedelmességet, kemény gerincet várnak el a hadszíntéren, valamint egy automata következetességét a kivitelezésben. (Anthony Bourdain)

Hozzávalók 4 személyre:
0,20 zöldspárga, 0,20 sárgarépa, 0,20 angol zeller, 0,15 karfiol, 0,15 brokkoli, 0,20 burgonya, 1 db póréhagyma, 8-10 szem egész feketebors, 3 gerezd fokhagyma, 4 db tojás, 4 evőkanál ecet, só


A hozzávalókat megtisztítjuk, feldaraboljuk, és 2 liter hideg vízben föltesszük főzni, Fűszerezzük. Forrás után kis lángon kb. másfél óráig hagyjuk gyöngyözni a levest. Majd a zöldségeket külön tálba tesszük, a levét pedig ugyanúgy leszűrjük, mint a húslevest szokás, egy külön fazékba.
Enyhén sós, ecetes forrásban lévő vízbe beleütjük az egész tojást, óvatosan a fehérjét egy kanál segítségével a sárgája köré terelgetjük, majd 4 percnyi forralás után, külön kis edénybe tesszük.

Tálaláskor egy nagyobb edénybe, gusztusosan elrendezzük a különböző zöldség darabokat, rámerjük a szűrt, tiszta levest, majd utolsó pillanatban a buggyantott tojást.

Foodafok


Nincsenek megjegyzések: