2011. május 5., csütörtök

Savanyú máj




Vannak ételek, melyek az előkelő éttermekbe valók. Viszont vannak olyanok is, amelyek mindennapjaink része. Az egyszerű ételek közül az egyik kedvencemet szeretném bemutatni, ami nem más, mint a Savanyú máj. Igen kedves rokonaink, már nem egyszer bizonyították be, hogy nem ismernek lehetetlent. Általában disznó vágáskor készül ez az étel, mert szigorúan friss sertésmáj kell hozzá. A hentesnél vásárolt, bármennyire is ismerős a mester, aki váltig állítja, hogy a máj friss vágásból való, akkor is csak csóváljuk a fejünket, és várjuk ki, míg ismeretségi köreinkben nem "támadnak" le egy disznót, táplálkozás végett. Ilyenkor mindenki legyen segítőkész, és akkor meglesz az eredménye. Rokonaink, már tudják, mennyire kísérletező kedvemben vagyok, és épp kolbász variációkon töröm a fejem. Ezért is értesítettek, hogy eljött az én időm, hiszen néhány sertés beadta a derekát. Persze, a kolbászok csak másodrangúak ilyenkor, hiszen a Savanyú májat annyira megszerettem, hogy örömömben majdnem táncot jártam. Azért vigyázzon mindenki a Savanyú máj fogyasztásánál, mert nagyon alattomos. Megeszik az ember egy tányérral, aztán jöhet még egy, aztán másnap reggel ott folytatja, ahol előző nap befejezte. Olyan, mint a Töltött káposzta. Másnap felmelegítve még finomabb. És a jóízű falatozást, majd az ajkunkon érezzük, mert nem tudjuk megmagyarázni, hogy mitől csattant ki a szánk. A hozzávaló kenőcsöt mindenki maga szerezze be a saját patikusától.
Az említett étel, ha jól tudom, a Kiskunhalasi savanyú máj néven írta be magát a köztudatba. Kiskőrösi rokonok révén tudom, hogy a környéken fellelhető városokban, falvakban, igen sokféleképpen készítik. Egyvalami azonban mindenben közös. És ez nem más, mint az alapanyagok gondos összeválogatása. Tulajdonképpen sertés pörkölt készül, és a végén adjuk hozzá a májat, majd a legvégén az egészet összekeverjük nagyon sok hagymasalátával.

 
Íme a recept:
Hozzávalók:
kb: 0,80 kg sertéshús (szigorúan dagadó, és egy kicsit porcos legyen), 0,50 kg máj, 0,30 kg vöröshagyma, 1 db babérlevél, fűszerpaprika őrlemény (édesnemes), fokhagyma, köménymag, só - ízlés szerint

hagymasaláta:
1 kg hagyma, kevés só, cukor, ecet és felforralt víz.
A salátához karikára (vastag karikára) szeleteljük az alapanyagot, leforrázzuk sós vízben, de ügyeljünk arra, hogy roppanós maradjon. Finoman ízesített saláta ecetben érleljük.

 
Készítése:
A felolvasztott zsiradékban apróra vágott vöröshagymát fonnyasztunk. A tűzről félrehúzva fűszerpaprikával megszórjuk, elkeverjük. Hozzáadjuk a nagyon apró kockára vágott, megmosott húst. Sózzuk és zsírjára pirítjuk. Kevés vizet adva hozzá rövid lében lefedve pároljuk nem túl puhára. Fűszerezzük óvatosan darált köménnyel, fokhagymával. A pörkölt leve, legyen jó rövid, tartalmas. Felszínén élénkpiros színű zsiradék képződjön. A friss sertésmájat, szintén nagyon kis kockákra vágjuk és a pörkölt elkészültének utolsó fázisában adjuk hozzá, épp csak annyi időre van szüksége, hogy néhány keverés és forralás után, már el is készül. Azonnal keverjük hozzá az előre elkészített hagymasalátát. Még egyszer utoljára átforraljuk, és már fogyaszthatjuk is. Hallottam róla, hogy köretként adnak hozzá főtt burgonyát, de én nem tudom mással elképzelni, csak friss, puha kenyérrel. Ja, és ne felejtsünk az asztal közepére helyezni, elérhető távolságra, egy jó minőségű félszáraz fehér bort, vagy mondjuk valamilyen könnyű vörösbort. Jó étvágyat hozzá.
Foodafok


12 megjegyzés:

Bianka írta...

Nem ismertem, de nagyon izgalmas és finom lehet

duende írta...

Ez fantasztikus! Mentettem, köszi szépen! :)

Jeannie írta...

I love the look of this dish!

Xinmei @ Pudding Pie Lane írta...

I actually really like eating liver, it's so healthy! Great dish!

Ritmus írta...

Jöttem én is, remélem, még jut nekem is belőle! :D

Comonacasa írta...

Az összetevők olyan jó az étel kell finom!
Egy ölelés

Unknown írta...

Che ricette interessanti! una più bella dell'altra!
Buona serata! Barbara

blogencontrandoideias írta...

Que delicia!!!
Fabiola.
http://blogencontrandoideias.blogspot.com/

Névtelen írta...

Ez egy rakott étel, tehát nem keverhetjük össze a hagymát a pörkölttel. A hagymát roppanósra főzzük, a végén ecettel, cukorral ízesítjük. A májat egészben megabáljuk, majd kissé kihűlve vékony szeletekre vágjuk.
Ezután rétegezzük: alul a pörkölt, rá a karikára vágott hagyma, majd szépen elrendezve a szeletelt máj. Föleresztjük a hagyma pikáns levével, hogy majdnem ellepje és a végén jól összeforraljuk. Keverni tilos!
A Halasi savanyúmájat, mi halasiak így készítjük. :-)))

Névtelen írta...

Gyerekkorom kedvenc étele :) Nem rakottan ;)

Unknown írta...

Érdekes, halasi vagyok, akkor anyukám valamit nagyon rosszul tanított mert sose hallottam hogy ez rakott étel lenne. Gyanítom inkább ahány ház, annyi szokás. Mondjuk babérlevélet is max a krumpli lát nálunk ha az a köret, de mi simán friss,ropogós kenyérrel esszük.

Halasi lány írta...

Számtalan családnál ettem már Halason, s tanúsíthatom, hogy ez bizony egy rakott étel.