2011. szeptember 21., szerda

Monte generoso sonkaszeletek articsóka-szívekre tekerve, lilahagyma-lekvárral



Leveseink után épp itt az ideje, hogy megismerkedjünk előételeinkkel, tésztáinkkal és a light ajánlatainkkal. Ezek közül az egyik kedvencem a Monte generoso sonkaszeletek articsóka-szívekre tekerve, körtés-mozzarellás zöldsaláta ágyon, lilahagyma-lekvárral. Elsőre, lehet, hogy soknak tűnik, de mindenből egy kis kóstoló tökéletes élvezetet nyújt a kulturált vacsora megkezdéséhez. Igazi előétel, és fogyasztása közben döbben rá az ember az örök igazságra, miszerint "evés közben jön meg az étvágy". Nézzük, mi is kell hozzá.


hozzávalók:
Monte generoso sonkaszelet 0,30
articsóka szív (konzerv) 0,20
körtebefőtt 0,25
mozzarella 0,30
jégsaláta 1 db
olíva olaj
fehér borecet
só, bors, petrezselyem zöld


lilahagyma-lekvár, hozzávalók és elkészítés:
lilahagyma 0,40
vaj 0,10
kristály cukor 0,15
narancslé 1 liter
balzsamecet

A cukrot a vajjal együtt felolvasztjuk, majd beletesszük a szeletelt lilahagymát, és lassú tűzön legalább 1 órán keresztül pároljuk. A frissen facsart narancslevet folyamatosan adagoljuk hozzá, majd a végén a balzsamecet hozzáadásával adjuk meg a végleges ízt. Hűtsük le.


A vékonyra szeletelt sonkaszeleteket tekerjük körbe a negyedelt articsóka cikkekre, majd egy kisebb méretű pálcikára szúrjuk fel. Ezt egy kis tányérkákba előkészített hagymalekvár társaságában szervírozzuk. A tépett jégsalátát ízesítsük sóval, borssal, fehér borecettel és olívaolajjal, majd keverjük össze a cikkekre vágott körtével és a golyó mozzarellával. Ezt a salátát rakjuk körbe a tányérunkon a már előkészített lilahagyma-lekváros sonka kardokkal.
Foodafok

8 megjegyzés:

Unknown írta...

delicious recipe ,one of our top 5 recipes!
chocolate cake recipes

Bianka írta...

Nagyon guszta tálalás

Mónica López írta...

Qué bueno! Jamón, alcachofas y mermelada? Si me equivoco dímelo...
Besos
Mónica-Recetas de Mon

Comonacasa írta...

Es una estupenda combinación de sabores.
Muy apetecible!
Un beso

a írta...

Muito bonita e apetitosa esta salda, ficou com uma apresentação fantástica!
Beijinhos

Las Tres C írta...

Que presentacion tan buena y con el jamon tiene que estar exquisito, un saludo.

Elisabeth írta...

Nagyon guszta, finom, és gyönyörü tálalás!

Borgőz borblog írta...

Csodálatos! Éppen van otthon egy kis Franciaországból velünk hazajött bayonne-i sonka, és gondolkodtam rajta mi is legyen vele... ételbe tenni (úgy értem megsütni-megfőzni) természetesen nem akartam, jó magyarosan, kenyérrel meg tv paprikával befalni mégúgysem, és akkor elolvastam ezt itt! Köszönet! Az articsóka-szív amúgy is imádat tárgya, kamránk egyik örök "totemállata", na és a lilahagyma lekvár! Hétvégén elkészítem! És keresek hozzá valami jó borocskát is!