2012. október 30., kedd

Sütőtök krémleves, juhtúrós gombócokkal




A kelta időkben, Észak-Franciaország és a Brit-szigetek területén október utolsó napját a ’halál istenének’ szentelték és halottkultuszt gyakoroltak. Hitük szerint a kelta év utolsó napján (október 31-én) az istenség megengedte, hogy az elhunytak lelkei visszatérjenek otthonaikba.
A boszorkányoktól és a démonoktól való félelmükben nagy tüzeket gyújtottak, és áldozatokat mutattak be, hogy azok jóindulatát megnyerjék. A druidák, a kelták papjai a megfélemlített embereket arra kényszerítették, hogy éjfélkor adjanak nekik feláldozásra egy gyermeket. Az erre kiszemelt család ajtaja elé raktak egy kifúrt és kivilágított tököt. Ha a ház lakói nem teljesítették a kívánságot, gyilkos bosszúra számíthattak. A gyermekáldozatot óriási szalma, vagy rőzsekötegbe kötözve elevenen égették el. Szokásuk volt a keltáknak az is, hogy állatbőrökkel és állatfejekkel álcázták magukat a szellemek elijesztésére. Ajándékokat készítettek az elhunyt lelkek kiengesztelésére. Ezek a szokások akkor is megmaradtak, amikor a rómaiak meghódították őket.
Az elpusztíthatatlannak bizonyult pogány szokás átformálása, „keresztyénesítése" érdekében a római katolikus egyház (IV. Gergely pápa) 835-ben november elsejét mindenszentek ünnepének nevezte ki, majd november másodikát a halottak napjává nyilvánította. (Mindenszentek – all hallows. Az azt megelőző este pedig az „all hallows evening". Ez rövidült le az idők során a mostani, közkeletű szóra: halloween.) A Halloween október 31-én, tehát éppen a római katolikus ünnep, a mindenszentek előtt van, mintegy demonstrálva azt, mily vékony is a választóvonal a pogány hagyományok és az egyházi gyakorlatok között.
Amerikában a Halloweent ír bevándorlók honosították meg 1840 körül. Rémisztő arcokat faragtak tökökből, azokat belülről gyertyával világították ki, ezzel kívánták elriasztani a gonosz szellemeket. A jelmezbe öltözés is a Halloween egyik eleme. Az ünnep klasszikus figurái közé tartoznak a szellemek, boszorkányok, fekete macskák… A Halloween mára jelentős helyet foglal el az USA reklámiparában, de Európában is egyre népszerűbb.



Hozzávalók: /4-5 főre/
1 kg sütőtök
1 db közepes burgonya
1 nagy fej hagyma
1 evőkanál akácméz
1 db narancs leve
 0,5 dl zöldség alaplé
0,05 dkg vaj
1 dl tökmagolaj
1 dl tejszín
só, bors, szerecsendió

A betéthez:
5 szelet bacon
0,10  túró
0,10  juhtúró
0,03 vaj
só, bors
friss kakukkfű és snidling


A tisztított sütőtököt kisebb darabokra vágva 190°C-on sütőben megsütjük. Vajon megpirítjuk a felaprított hagymát, a szeletelt burgonyát. Hozzáadjuk a mézet, és felöntjük a zöldség alaplével. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Ha a burgonya megpuhult, a levesbe tesszük a sült tök kikapart húsát.
Bot mixerrel krémesre pürésítjük, a narancslével és a tejszínnel finomítjuk.
Közben elkészítjük a betétet: A túrót a juhtúróval és a vajjal kikeverjük, sóval, borssal, friss kakukkfűvel és snidlinggel ízesítjük, majd nedves kézzel apró gombócokat formázunk belőle. Ezalatt, a bacon szeleteket sütőben ropogósra sütjük. Tálaláskor a forró levest csészékbe merjük, rárakjuk a ropogós bacont, majd a szalonna tetejére a mini túró gombócokat. Pirított tökmaggal meghintjük, és tökmagolajjal meglocsoljuk.
Foodafok



3 megjegyzés:

Erika írta...

Én még mindig nem unom, sőt, most azonnal megenném ( pedig nem is vagyok éhes), mert nagyon jól néz ki!:)

São Ribeiro írta...

Esse creme esta com um aspecto delicioso.
bjs

Névtelen írta...

Tápiókaleves tojással,árpagyönyleves, stb. ( forrás: A magyar úri család konyhája c.)