2013. június 9., vasárnap

Madártej
A cukorról elmondhatja az ember, hogy univerzális ízesítő, és hogy nem ront el semmit.
(Az ízlés fiziológiája)
Jó poénokat, csak az élet produkálhat. Számtalanszor bebizonyosodott, hogy ha akarnánk, se tudnánk jobbat kitalálni. Történt, hogy a vasárnapi ebédhez készülődvén, egyszer csak az egyik szakács felkiáltott, hogy rendelt-e a séf úr sast. Mindenki értetlenül állt a kérdés előtt, de mivel a kérdező az étlapoknak fenntartott "faliújság" előtt állt, így világossá vált hogy ez vagy vicc, vagy elírás. Természetesen elírás volt. Szerencse, hogy vendég elé nem került, a napi ajánlásnak szánt "Házisas húsleves", akarom mondani, Házias húsleves, mert joggal gondolhatta volna, hogy az állatkertbe ült-e be. Több se kellett a konyhán dolgozóknak. Rögtön beindult a gépezet, és egyre poénosabb kreált ételek születtek meg a madárvilág területén. Ornitológusok nem vagyunk, de konyhán lévén akarva-akaratlanul, azért helyrebillent az egyensúly és kikötöttünk a Madártejnél. Sokunk kedvence, de méltatlanul feledésbe merült. Naná, hogy azonnal enni szeretett volna mindenki. A kérdés az volt, hogy ki készítse el. A vállalkozó kedvű (szerencsére), Editke volt a leves konyhán, aki napi feladatai mellett, egyet-kettőt fordulván, már el is készült evvel az Isteni desszerttel. Fogadjátok szeretettel, hiszen mindenki egyből gyerekkorára gondol ilyen desszert fogyasztása közben.


Hozzávalók kb. 4 főre:
1 liter tej
6 db tojás
3 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál liszt
3-4 evőkanál cukor (ízlés szerint)


Így készült:
A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéből nagyon kemény habot verünk. Míg a fehérjét verjük, vizet forralunk. Mikor forrni kezd, kis lángra tesszük, és a habból kis evőkanálnyi darabokat szaggatunk bele. Mindkét oldalukat egy-két percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük, és félretesszük. Miután ezzel elkészültünk, egy nagy fazék vizet teszünk fel forrni, amelynek a tetejére a keverőedényünket ráültethetjük.
A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral és a liszttel, majd lassan hozzáöntjük hideg tejet. Ekkor a keverőedényt a forrongó víz fölé helyezzük (ne érjen bele), és folyamatosan keverni kezdjük. Addig keverjük és gőzöljük, amíg habos nem lesz, és a hőmérséklete nagyon meleg, de nem forró. Ha túlmelegítjük, akkor a tojás kicsapódhat, és csomós lesz az egész. Leemeljük a gőzről, majd kihűtjük, és a habgaluskákkal tálaljuk. Ízlés szerint meglehet szórni mandulával, pisztáciával, reszelt csokoládéval, fahéjjal. A krémbe lehet tenni mazsolát, reszelt citromhéjat. De mindenki saját ízlésének megfelelően készítse el.
forrás: Fülöp Editke
Foodafok

Nincsenek megjegyzések: