2013. július 29., hétfő

Kalifornia paprika pástétom, gyömbéres zöldborsó pürével, mézes gyömbér chipsszel


Hozzávalók, 6 főre:
Kalifornia paprika pástétom:
3 db Kalifornia paprika (piros)
1 evőkanál pirosarany
2 db egész tojás, + 4 db tojás sárga
2,5 dl tejszín
0,10 liszt
Só, fehér bors
1 gerezd zúzott fokhagyma

Zöldborsó püré:
0,50 zöldborsó
5 dl tejszín
0,10 vaj
só, fehér bors (ízlés szerint)
1 kávéskanál kristálycukor

mézes gyömbér chips:
1 rész méz + 1 rész víz
gyömbér (kb. 5 dkg)
A megpucolt és vékonyan felszeletelt gyömbért az 1 rész méz és 1 rész vízhez adjuk, majd lassú tűzön puhára pároljuk.

Elkészítés:
A megmosott Kalifornia paprikákat helyezzük a gázlángra, és állandó forgatás mellett addig süssük, míg koromfekete nem lesz. (Gázláng hiányában, a sütőben is elkészíthetjük a legmagasabb hőfokon.) Ezután, rakjuk azonnal jeges vízbe, és távolítsuk el róla, a megfeketedett celluloid réteget.
A pástétom alapanyagait turmixban jól eldolgozzuk. A tejszínt az utolsó pillanatban adjuk, hozzá. Folpack fóliával a formánkat kibéleljük, az összekevert paprikakrémet beleöntjük, és az egészet egy tepsibe helyezzük. Öntünk köré egy kevés vizet, hogy a sütőben egy kicsit megemeljük a levegő páratartalmát, evvel is segítve pástétomunk elkészültét. A sütőt 110 °C-ra állítjuk. 80-90 perc alatt pástétomunk a forma nagyságától függően elkészül. Addig, marad időnk a zöldborsó püré elkészítéséhez.
A mirelit zöldborsót a felhevített vajon jó alaposan átforgatom, és azonnal befűszerezem. Egy kicsit hűlni hagyom, majd konyhai kutterben vagy bot mixerrel péppé őrlöm. Ízesítem kevés cukorral, majd tejszínt öntök hozzá, hogy kellő sűrűségű legyen a zöldborsó pürém.
Az elkészült pástétomot sütés után 20 percig pihentetem, majd kifordítom a formából egy tálra. Felszeletelem és tálalom. Zöldborsó pürével tálalom, amit ismételten mézben megforgatott gyömbér chipsszel díszítek.

Foodafok

Nincsenek megjegyzések: