2011. október 8., szombat

Füstölt vajhal saláta, wasabival pácolt lazacrózsával és tárkonyos majonézzel



Étlapunk következő előételét, szeretném bemutatni. Szokásomhoz híven törekedtem az egyszerűségre és a gyorsaságra. Munkánk során, olykor a feszített tempó mellett is, elég mutatós, egyben ízletes előételt szervírozhatunk a vendég részére.


Hozzávalók, 4 főre:
0,16 wasabival pácolt, házi készítésű lazac
0,16 füstölt vajhal
0,20 majonéz
4 db fürjtojás
1 db kígyóuborka
1 cs retek
1 db frizé saláta
1 db jégsaláta
tárkony és petrezselyemlevél
kapribogyó, olívabogyó
citromlé
só, bors (durvára őrölt)

pác-só:
barnacukor
citrom
kapor
bors (durvára őrölt)
wasabi pasta


Elkészítése:
Keverőtálba, tépkedjük bele a frizét és a jégsalátát, majd adjuk hozzá a vékonyra szeletelt retket, a petrezselyemlevelet és az átvágott vajhalat. Tegyünk még hozzá negyedekre vágott olívabogyót és pár szem kapribogyót. Ízesítsük sóval, borssal, összevágott tárkonnyal, citromlével majd adjuk hozzá a majonézt, de csak annyit, hogy a könnyen, lazán összekevert alapanyagokat épp csak összetartsa.

Házi készítésű wasabival pácolt lazac:
pác-só: (2-1 arányban) a só és a barnacukor. pl: 20 dkg sóhoz 10 dkg barnacukor. Ehhez adjuk hozzá az apróra vágott kaprot, a durvára őrölt borsot és a reszelt citromhéjat.
Ennek a pác-sónak a felét lerakjuk egy tepsi aljára, majd ráhelyezzük a lepikkelyezett, lemosott, majd szárazra törölt lazacot, és betakarjuk a megmaradt pác-sóval. Az a lényeg, hogy jól bevonjuk a lazacot. Szinte semmit se lássunk belőle. fedjük le, és 2 napig tegyük a hűtőszekrénybe. Ha nem túl vastag a lazac, akkor 2 nap elegendő a pácoláshoz. Két nap múlva vegyük ki a pác-sóból, amennyire csak lehet, kaparjuk le a pác-sót, majd kenjük be a lazacunkat kevés olajjal elkevert wasabival. Csomagoljuk be egy Folpackba, és tálalásig ebbe tartsuk lazacunkat.


Tálalás:
A kigyóuborkát vágjuk nagyon vékony karikákra és rakjuk körbe a tányérunk közepére. Erre halmozzuk fel a majonézes vajhalas-zöldsalátánkat, erre tegyünk fejenként 3 vékonyra szeletelt wasabival pácolt lazacot, majd díszitsük az egészet, nagyszemu kapribogyóval és felezett fott furjtojással. Tárkonnyal ízesített majonézzel locsoljuk körbe a középre halmozott halsalátát, és néhány kaporlevelet helyezzünk el rajta.
Foodafok


3 megjegyzés:

São Ribeiro írta...

ADOREI , ESTA COM UMA APRESENTAÇÃO FANTÁSTICA.
BJS

Bianka írta...

Gyönyörű tálalás

Quay Po Cooks írta...

Stunning presentation!