2011. október 5., szerda

Hortobágyi húsos palacsinta evolúció.1970

Egy lelkes blog követőm, üzenet küldött. Valójában csak érdeklődött, de egyben ötletet is adott, hiszen a Hortobágyi húsos palacsintát szerette volna látni a blogomon, ugyanis nagy kedvence. Nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy nekem is. Pályám kezdetén, mikor szárnyaimat bontogattam, mindent megkóstoltam. Még akkor is, ha az adott ételt, akár jól, akár rosszul készítettem el. Ezt például nem rontottam el, és nagyon ízlett. Emlékszem, ahogy készült és ahogy tálaltuk annak idején. azóta sok víz lefojt a Dunán, és én is állandóan finomítottam rajta. Minden értelemben. Ízben is, tálalásban is. Bár ez az étel, annyira klasszikus, hogy nagyon változtatni nem kell rajta. Azért nem árt tudni, hogy csirkéből készül általában, de nekem jobban tetszik a borjúhúsból készült töltelék. Tehát ez a Hortobágyi palacsinta, az evolúció során az 1970-es verzió.

Hozzávalók:

a töltelékhez:
0,40 csirkemell filé
2 db közepes nagyságú vöröshagyma
1 teáskanál pirospaprika
1 db paprika, 1 db paradicsom

a habaráshoz:
1 doboz tejföl
1 evőkanál liszt

a palacsintához:
20 dkg liszt
4 dl tej
2 db tojás
csipet só


Elkészítés:
A csirkemellet megmossuk, kockára vágjuk, majd félretesszük. A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, majd kevés zsíron megpirítjuk, rátesszük az összevágott húst, és átsütjük. Megszórjuk pirospaprikával, felöntjük vízzel, és fedő alatt puhára pároljuk. Közben adjuk hozzá a paradicsomot és a paprikát is. Mikor a hús puhára párolódott, leszűrjük a húsról a levet. A húst deszkán nagyon apróra összevágjuk, vagy húsdarálón ledaráljuk. A levet viszont behabarjuk, a tejföllel simára elkevert liszttel, a következőképpen. A csirkepároló levéből hozzáadunk valamennyit a habaráshoz (a hő kiegyenlítés végett), majd a habarást hozzáadjuk a léhez. Folyamatos keverés mellett, kis ideig tovább főzzük, majd leszűrjük. A ledarált csirkehúst, a palacsinták közepébe halmozzuk, két oldalát behajtjuk, és hosszanti irányba feltekerjük. Az átszűrt mártással bevonjuk a töltött palacsintánkat. Tejföllel, paradicsommal, paprika karikákkal és petrezselyem levéllel díszítjük.
Foodafok


7 megjegyzés:

Kriszta írta...

Ez aztán nagyon jól néz kis!Jó étvágyat!:)

chriesi írta...

Ettől döglik a légy, meg én is! :D

Raindrop írta...

Iszonyat jól néz ki, és biztosan pont olyan finom, mint a nagykönyvben.
Én múlt héten csináltam, de már másnap is ettem volna. :)

Ööö, igazából most is ennék.

Bianka írta...

Nagyon finom

Erika írta...

Nekem is egy régi kedvencem, de csirkéből talán még nem is ettem,maradok a réginél!:)
Nekem úgy a "igazi"!

Kreatív konyha írta...

Aztabetyár! Szuperül néz ki! Imádom a Hortobágyi húsos palacsintát! Kéreeeeeeeeeek szépen!

István írta...

Óóo! Kérésem célbaért :-) Köszönöm szépen, nagyon tetszik, tökéletes kompozíció. Biztos, hogy meg fogom csinálni, és nagyon várom a folytatást! Ezer köszönet érte!