—
Nos, tehát halljuk.
A
feleségem átkarolt gömbölyű két karjával. A kékpettyes fehér ruha szárai
visszahulltak a vállára.
Rettentően
megijedtem: ez az öröm valami nagy csapás lesz rám nézve.
—
Megkapja Verát a nyárra.
—
Micsodát?
—
Verát. Nem emlékszik az öreg Verára?
—
Hogyne emlékezném.
Ez
a Vera egy régi családi bútor volt. Apámat térdein ringatta. Engem nem, mert
akkor térdei már nagyon gyengék voltak. Hajdanában a leghíresebb szakácsné volt
a túl a dunai vármegyékben s az úri famíliák kölcsön szokták adni egymásnak,
nagy ünnepi ebédek alkalmára. Öt vármegye nemes családjainak ösmerte a
történetét, — már, mint azokat a történeteket, melyeket a tűzhely körül és a
cselédszobákban szoktak tárgyalni.
Nagyapámnál
kezdte, apámnál öregedett meg, nálam lett hivatva főnixként hamvaiból újra
föltámadni, ezt azonban nem cselekedte meg. De minden esztendőben feljött
házamhoz két-három hónapra, a gyerekek mellé s örökké veszekedett a pesti
szakácsnéval, a kinél mindent jobban akart tudni. A kitűnő szakácsné-hire
megmaradt.
Ez
mint egy babona fűződött hozzá.
—
Minek jön fel a Vera? Takarítani?
—
Ez semmi. Ezért nem volna érdemes felhozatni.
Főzni
fog, s maga itthon ebédel és vacsorál. No, úgy-e kedves meglepetés?
(Rákosi
Viktor - Sipulusz humoreszkjei)
HOZZÁVALÓK
4 főre:
0,80
bárányborda
só,
bors, rozmaring
olíva
olaj (sütéshez)
ragu:
0,20
bacon szalonna
0,40
zöldbab
1
db kápia paprika (vékony csíkra vágva)
2-3
gerezd fokhagyma
1
fej vöröshagyma
só,
bors
rozmaring
A
vékony csíkokra vágott bacon szalonnát megpirítjuk a fokhagymával, majd
megforgatjuk benne a szeletelt hagymát, a kápia paprikát és a forrázott babot.
Fűszerezzük, majd tálalásig tartsuk melegen.
polenta
korong:
0,15
kukoricaliszt
2
dl tej
2
dl víz
só
0,10
szezámmag, napraforgómag, köles, fekete hagymamag (vegyesen, pirítva)
A
kukoricalisztet a forrásban lévő folyadékba tesszük és állandó keverés mellett,
jól kiforraljuk. Tepsibe kiöntjük és kihűtjük, majd pogácsa szaggatóval
kiszúrjuk őket. A pirított magvakban a formázott puliszka oldalát vastagon
bevonjuk.
Tálalás:
Az
olíva olajon megsütött báránybordákat, a magvas polenta korong köré helyezzük,
majd a raguval körbe rakjuk.
Ez
a recept, a Fahéj Magazin 2012 Tavaszi számában jelent meg, ahol további
gyönyöru képekkel és receptekkel találkozhattok.
Foodafok
1 megjegyzés:
BELA SUGESTÃO GOSTO MUITO DE COSTELETAS DE CORDEIRO.
POLENTA NUNCA COMI ,MAS ESTA SERIA UMA BOA OPORTUNIDADE.
BOM FIM DE SEMANA
BJS
Megjegyzés küldése