2010. november 20., szombat

Birsalmasajt


Hozzávalók: (ez csak a jól kipróbált arány)
1 kg birsalma vagy birskörte
0,60 kristálycukor (ez lehet ízlés szerint 60 és 80 dkg között/kg)
(ha kevesebb cukrot használsz, akkor mézzel pótold)

Csak azok kezdjenek hozzá, akik később szeretnék learatni a babérokat. Viszont az alapokat most kel lerakni, azt viszont jól!
A birsalmákat nem kell megpucolni (csak a hibás részeket kell eltávolítani), de ha valaki meghámozná, akkor nem kidobni a héját és a magházát! Abból pektint főzünk (erről, később)!! Majd felforraljuk, hogy az alma darabok jól megpuhuljanak. Ez cirka fél óra aktív főzés. A főző vízbe rakjunk egy kevés fahéjat, szegfűszeget és citrom héját (lehetőleg fűszer zacskóba!).


Leszűrés után (a leszűrt lét nem kidobni!! Nagyon jó gyümölcslevesnek és a már említett pektinnek!!!), tegyük egy üres edénybe, öntsünk rá kristálycukrot,


és addig főzzük állandó kevergetés mellett (közben botmixer segítségével pürésítsük jobban el), míg lekvárunk ragacsossá nem válik (nagyon ragacsossá).


A végleges elkészülés előtt pár perccel ízesítsük (gyömbér, fahéj, chilli stb, stb...), és rakjuk bele az egyéni ízlésnek megfelelő hozzávalókat (dió, fenyőmag, mazsola, aszalt gyümölcsök stb, stb...). De, ha csak a birset rakjuk el, minden belevaló nélkül, az sem baj.
A birsalmasajtot gyorsan a folpackkal kibélelt formába rakjuk (azért gyorsan, mert nagyon rövid idő alatt megköt), és hagyom szobahőmérsékleten kihűlni.


Ne piszkáljuk, mert az elején még ragad a fóliához és beszakadozhat. Másnapra megköt annyira, hogy kiboríthatjuk a formából és a fóliát gyönyörűen lehúzhatjuk.


Tálcára borítjuk, és hűvös helyre tesszük. És most következik az elkészítés legnehezebb fázisa: Nem hozzányúlni, nem megenni!! 3-4, de akár több hónapon keresztül szellős helyen 3-4 naponta az elején forgatni, hogy jól kiszáradjon!! Utána jöhet az élvezkedés!!


Lehet darabolni, gyümölcskenyérbe rakni, kiszúrni talapzatnak és felhasználni akár desszert, akár hideg előételhez. MOST lehet enni! Sok sikert hozzá! Megéri!infó: természetesen munkahelyemen nagy teljesítményű gázzsámolyon készült. De így is 3 óra állandó, hangsúlyozom állandó keverés mellett készítettem el. Nyilvánvaló, hogy otthoni körülmények között a mennyiség és a gázszolgáltató által biztosított gáz miatt ez az idő változhat. De, még egyszer hangsúlyozom: ÁLLANDÓ KEVERÉS!!!

Nincsenek megjegyzések: