2010. november 30., kedd

Jércemell, vitamin salátával és joghurtos öntettel



A vitamin salátát, akár hívhatnánk tavaszi salátának is, na de az hogy nézne ki, miközben a Mikulás már a kertek alatt tevékenykedik. Maradjunk annyiban, kell a vitamin, és fel kell készülni az előttünk tornyosuló hó és egyéb téli akadályok előtt. Viszont, ha már vitamin, azért jól nézzük meg, honnan vásárolunk, nehogy bedőljünk annak, ha egy répa, vagy salátánkba való bármilyen zöldség, extra gyönyörűen néz ránk a standokon. Jusson eszünkbe, amikor nagyanyáink azt mondták a kukacos gyümölcsökre, hogy biztos jó, ha a kukac is szereti. Látott valaki kukacokkal teli mostani génkezelt „zöldségeket, gyümölcsöket”? Tele vagyunk tartósító szerekkel! Na, hagyjuk ezt, és térjünk vissza salátánkhoz. Nem mindenki olyan szerencsés, mint jómagam, hiszen a kertben nagyon sok minden megterem, de senki ne csüggedjen. Ha valaki egy picit is odafigyel a táplálkozására, és igényes a minőségre, nemcsak saját maga, hanem a családja érdekében is, akkor megéri azt a kis energiát, amit a jobb alapanyagok beszerzése érdekében belefektet.

Nem kell hozzá sok minden. Sárgarépa, retek, lilahagyma, kígyó uborka, petrezselyem, kapor, kockára vágott pirított kenyér, joghurt, jégsaláta. Ízesítés: só, bors. Személyenként 10-12 dkg jércemell, amit jóval az elkészítés előtt kockára vágunk, beízesítünk (só, fehér bors, gyömbér, zúzott fokhagyma) és kevés olajjal összekeverjük. Hűtőbe tesszük 1-2 óráig, majd nagyon forró vas serpenyőben lepirítjuk. Az összevágott zöldséget a joghurttal, a lepirított jércemellel, kenyérkockákkal összekeverjük, és azonnal tálaljuk a jégsalátánk külső levelébe.

infó: a zöldségek és a jércemell darabolása, bármilyen formában megengedet (csíkozva, kockázva, stb...). Az ízesítésnek semmi nem szab határt (bazsalikom, méz, curry, stb....) Minden megengedett.
forrás: nikike


1 megjegyzés:

Bianka írta...

nagyon gusztán van tálalva, szeretjük az ilyen salátákat