Márton napi összejövetelen elmaradhatatlan a libából készült erőleves. A sólet már, bemutatásra került, így most itt az alkalom, hogy foglalkozzunk a levessel is.
A megtisztított, előkészített libát (+szárnytő, nyak, zúza) hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, lehabozzuk, és lassú forralással főzzük tovább, de már rakunk bele sárgarépát, fehér répát, zellert, fej vöröshagymát, 4-5 gerezd fokhagymát, 1 ujjnyi vastag friss gyömbért, egész feketeborsot, egy kevés sáfrányos szeklicét. Közben külön megfőzzük a lúdgégetésztát és a maceszgombócokat. Az elkészült levest 1-2 óráig pihentetjük, majd szűrőruhán keresztül leszűrjük. A főtt zöldségeket tetszés szerint daraboljuk (vékony metéltre, kockákra, karikára, betonra-kisujjnyi hosszú egy centi vastag hasábokra). Nyáron, illetve idényben kelvirágrózsákat és zöldborsót is főzhetünk a leveshez.
Maceszgombóc:
2 megjegyzés:
Micsoda színe van
Nemcsak a színe, hanem az íze is tökéletes. Itt is érvényes az aranyszabály: Türelem, ……liba erőlevest terem. Az első forralás után, szigorúan visszavenni takarékra és várakozás 4-5 órán keresztül.
Megjegyzés küldése