Azon a bizonyos vacsorán január elején. Szóval annak a desszertje következzék. Rém egyszerű az elkészítése.
15 dkg Joghurt (3,5% zsírtartalom)
1 dl tejszín
4 evőkanál. Citromlé
1 citrom reszelt héja
5 ek. Cukor
1-1,5 dkg zselatin por
15 dkg tejszínhab
limoncello likőr (ízlés szerint)
Keverjük össze a joghurtot tejszínnel, citromlével és 4 evőkanál cukorral. Közben áztassuk be a zselatin port hideg vízben, majd langyosítsuk fel állandó kevergetés közben, és adjuk hozzá joghurtos krémünkhöz.
Rozsdamentes vagy műanyag karika aljára nyomkodjunk keksz őrleményt, amit annyi szobahőmérsékletű vajjal keverünk össze, hogy jó tömör masszát kapjunk. Körülbelül olyan legyen az állaga, mint egy gesztenyepüré masszának. Ízesítsük mézeskalács fűszerkeverékkel és rakjunk bele ízlés szerint gorombára darált diót, mandulát vagy mogyorót. Ha ezzel megvagyunk, akkor a gyerek iskolatáskájából vegyünk "kölcsön" egy vastagabb átlátszó műanyag irattartót. Ezt vágjuk fel olyan vastag csíkokra, mint a karikánk. Az a lényeg, hogy belülről körbetekerhessük a karikánkat. Majd a joghurtos tölteléket öntsük bele. A karika tetejét simítsuk el, és rakjuk a hűtőbe dermedni egy kicsit. Tálalásnál, a kéz melege bőven elegendő, hogy a karikát lehúzhassuk a desszertünkről. Ezek után, a műanyag csíkot az oldaláról játszi könnyedséggel tekerjük le. Óvatosan fektessük bele egyik oldalát egy őrleménybe, amely mandulából, kesudióból, mogyoróból és pisztáciából áll. A maradék őrleményhez adjunk mogyoróvajat és gyúrjunk belőle kis golyócskákat, mert ezek is kiválóak lesznek a díszítéshez. Rakjunk a tányérra, apróra vágott gyümölcsöt, amit jó sűrűre elkészített karamellel összekeverünk. A karamell egyben díszítésre is szolgál. Különböző formátumokat lehet vele rajzolni tányérunkra. De minél egyszerűbb, annál jobb. Desszertünket csokoládéval díszítsük.
2 megjegyzés:
Nekem nagyon bejön. Remek desszert egy tartalmas menüsor végére. Csodás a tálalás
Limoncellós desszert, isteni lehet!!!
Megjegyzés küldése