2011. március 3., csütörtök

Mángold leves


Ahogy olvasgatom a többi blogot, mindenki nagyon várja már a tavaszt. Egyre többen emlegetik a medvehagymát (jómagam is), és hasonló tavaszt idéző zöldségeket. Erre, mi történik? Kinézek az ablakon, és azt látom, hogy hullik a hó. Pedig engedélyt nem kért senkitől. Volt rá 4 hónapja, de nem tette. Vessen magára, most már adja át a helyét a napocskának és a földből kibúvó mindenféle zöldnek. Viszlát. Kínomban én is a mélyhűtőben rejtegetett mángoldot hívtam segítségül. Így tudtam tavaszi ízeket varázsolni téli napjainkba, mindannyiunk nagy örömére. Még tavaly november végén "szüreteltem" le a nem kevés mángoldot kertemből. Bálint gazda jó tanácsa jutott eszembe, hogy a mángold mélyhűtőbe téve, télen biztos vitaminforrás a családok részére. Remélem, Bálint gazda balesete óta jobban van, én meg élek a vitaminok jótékony hatásával, és leves formájában tálalom családom részére, ezt az igen könnyen elkészíthető levest.


hozzávalók:
6-8 db mángold levél (szárral együtt)
2 db sárgarépa
1 db zeller
1/2 póréhagyma
1 db fehérrépa
1 cs petrezselyem
eperlevél vagy lúdgége tészta (betétnek)
vaj
só, bors
a leves ízesítéséhez, használtam még saját készítésű ízesített szárított zöldség keveréket.


elkészítés: 
1. A mángold szárát 1 cm-es darabokra vágtam, míg a levelét laskára szabdaltam. A sárgarépát szeleteltem, a zellert és a fehér répát apró kockára vágtam.
2. A felolvasztott vajban egy kicsit megfuttatom a szeletelt póréhagymát, majd a darabolt zöldségekkel tovább pirítom.
3. Felengedem zöldség alap lével és ízesítem a felsorolt ízesítőkkel.
4. Míg a zöldségek puhulnak, vele együtt főzöm ki, levesembe az eperlevél tésztámat.
5. Tálalásnál megszórom frissen vágott petrezselyem zölddel, és direkt erre a célra félretett, nagyon vékonyra metélt mángold levéllel.
Foodafok

3 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon guszta és igen jöhetne már az a fránya tavasz :)

Eszter írta...

És a kis beteg szervezetemnek ez most mekkora jótékony bomba lenne! Bár megfőzni erőm nem lenne, de maga a látvány is elég valamire. Ha másra nem, a nyálamat csorgatni.

Foodafok írta...

Kedves Bianka
Napok kérdése, és ITT a TAVASZ!

Kedves Eszter
Gyógyulj meg!