2011. március 28., hétfő

Töltött libacomb bécsi ricsettel, ahogy Foodafok készíti



3 db szép nagy libacomb
hozzávalók, a töltelékhez:
30 dkg ledarált libamell, jércemell vegyesen
1 db (rövid ideig áztatott, majd jól kinyomkodott) zsemle
1 db kápia paprika (apró kockára vágva)
1 db egész tojás
10 dkg szárnyas máj (apró kockára vágva, blansírozva)
fél fej hagyma (finomra vágva)
só, bors, majoránna
fokhagyma
petrezselyemzöld


töltelék:
Libazsíron megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, zúzott fokhagymát és a kápia paprikát. Hozzákeverjük a májat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha kihűlt, akkor belekeverjük a ledarált húshoz. Jöhet a beáztatott és kinyomkodott zsemle, az egész tojást, a petrezselyem és a majoránna. Jól összedolgozzuk.


bécsi ricset:
20 dkg árpagyöngy (gersli)
1 fej vöröshagyma
3 szál sárgarépa (kis kockára vágva)
1 db kápia paprika (apró kockára vágva)
2 db fehérrépa (apró kockára vágva)
1 db zellergumó (apró kockára vágva)
10 dkg zöldborsó
só, bors, zúzott fokhagyma

A libacombok felsőcsontját kivesszük, a húst sóval, borssal, majoránnával befűszerezzük, jól megdörzsöljük zúzott fokhagymával, majd a tölteléket a kiterített kicsontozott libacombra tesszük. Ráhajtjuk a libahúst, és annyira megformázzuk, hogy eredeti libacomb formáját visszanyerje. Ha kell, madzaggal átkötözzük vagy fóliába tekerjük.


A jól megmosott árpagyöngyöt, ízesített vízben megfőzzük, majd félretesszük.

Libazsíron hagymát pirítunk, majd átforgatjuk benne sárgarépánk, fehérrépánk és zellerünk felét. Rátesszük a töltött libacombokat, hozzáadunk vizet vagy zöldség alaplét, de csak annyit, hogy a libacombokat ellepje. Fedő alatt puhára pároljuk. Folyamatosan öntsünk utána alaplevünkből. Ha a combok megpuhultak, akkor a pároló levünket szűrjük rá a maradék nyers, vegyes zöldségünkre (plusz zöldborsó és kápia paprika), és főzzük puhára. Ezt használjuk fel "ragunak", "talapzatnak" a felszeletelt töltött libacombokhoz.
Azt a zöldséget, amit a libacombok párolásánál használtunk fel, és a leszűrésnél megmaradtak, azt keverjük bele a megfőtt árpagyöngyünkbe. Ez a köretünk.
Foodafok


5 megjegyzés:

Angela írta...

This is something I have never heard of. Looks very good!

Eszter írta...

Szeretném jelezni, hogy ott ebédelnék ma! ;-)) Szuper recept!

chriesi írta...

Mennyire színes, igazi tavasz a tányéron!

Bianka írta...

Csodálatos a tálalás is, nagyon guszta

Ami írta...

Annyira guszta! :)

Kapsz tőlem "egy jó szót" , kérlek nézz be hozzám :)