2011. március 8., kedd

Csirkemell grillen, sajt chipsben tálalt julienne zöldségekkel



csirkemell és a mártás:
A csirkemellet befűszerezem: só, bors, rozmaring. Majd egy vas serpenyőben mindkét oldalát 4-4 percig sütöm. Ezután egy langyos sütőbe teszem tálalásig. A serpenyőben lévő pörzs anyagokat felhasználom a mártásomhoz. A serpenyőmbe belemorzsolok némi vajat, és megszórom egy kávéskanálnyi curry porral és egy csipetnyi sáfrányos szeklicével. Ahogy a vaj olvad, ez alatt a fűszerekben lévő szín és zamatanyagok kioldódnak. Mikor a vaj elkezd habozni, akkor öntök hozzá egy kevés könnyű fehérbort. Forralom egy keveset, hogy az alkohol teljes mértékben elpárologjon, hiszen a mártásban, a borban lévő gyümölcs aromájára van szükségünk. Felöntöm tejszínnel és beforralom, majd teaszűrön átszűröm.


sajt chips, zöldséggel:
A sonka szeletelővel levágott szelet sajtot, egy megfordított kör alakú jénai tál aljára rakom. előtte ezt a jénait nagyon vékonyan megkenem olajjal. Bőven elég, ha az ujjaimat beolajozom, és ezt kenem el a jénai alján. HANGSÚLYOZOM! A jénait MEGFORDÍTANI! Tehát: ide teszem a szelet sajtot. Beteszem a mikrohullámú sütőbe, és 1 perc 15 másodpercig teljes teljesítménnyel üzemeltetem a mikrót. (A mikró, egy 1600W-os Panasonic, nem forgós mikró.) Ne ijedjünk meg, de a sajt, egyhelyben forr, sül, rotyog, stb. Egyik kezünkben, egy széles spaklival (amilyennel a festők és kőművesek dolgoznak. Persze vadi új legyen), a másik kezünkben egy konyharuhával várjuk, hogy leteljen a mikrón beállított idő. Amikor ez megtörtént, próbáljunk innentől kezdve nem pánikolni, és határozottnak lenni. Gyorsnak kell lennünk! Kikapjuk a jénait, a konyharuha segítségével az asztalon, magunkhoz ölelve mozdulatlanná tesszük a jénait, és jobb kezünkkel a spakli segítségével egy határozott mozdulattal a lesült sajt alá nyomjuk a spaklit. Menni fog. Amikor a sült sajtot letoltuk a jénai aljáról, azt addig, amíg formázható (nem sokáig), rátesszük egy lefektetett üvegre vagy valamilyen hengerszerű tárgyra. Vigyázzunk, mert, ahogy ez kihűl, innentől kezdve reped és törik. Most fejeztük be. A századik már menni fog. Ebbe tesszük a köretünket. Ez nem más, mint julienne-re vágott sárgarépa, zeller, póréhagyma. Ezeket a zöldségeket egy kevés vajon megforgatjuk, de csak annyira, hogy ropogós maradjon. Tetszés szerint fűszerezzük.


tálalás:
A tányér közepére kerül a zöldséggel töltött sajt chips, ezt körbe öntjük a mártással, és elhelyezzük a sajt chips mellett a két szelet sült csirkemellet.

infó:
a képek sajnos telefonnal készültek, ezért egy kicsit életlenek
Foodafok

4 megjegyzés:

Citromhab írta...

Csuda jó ötleteid vannak, ezt a sajt chipset ki fogom próbálni:-)

Erika írta...

Nekem is tetszik! Egyszer majd elkészítem.

Bianka írta...

Tényleg fantasztikus.A sajttálka valami nagy ötlet

Raindrop írta...

Ez tökéletesen nekem való finomság.
Sajt chipset már sütöttem, de ez a tálka valóban remek ötlet. :)