2010. november 7., vasárnap

Datolyás muffin kávés öntettel


Hozzávalók:
25 dkg liszt, 15 dkg barnacukor, 2 teáskanál sütőpor, 2 tojás, 2,5 dl joghurt, 0,75 dl olaj, 20 dkg kimagozott datolya, 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 1 teáskanál őrölt gyömbér

Az öntethez:
2 teáskanál instant kávé, 2 dl tejszín, 10 dkg barnacukor, 5 dkg vaj

1. A muffin sütőformát vékonyan kikenjük, majd a hűtőbe tesszük. a sütőt 160-180 °C-ra előmelegítjük. előmelegítjük.
2. A lisztet, sütőporral, mézeskalács fűszerkeverékkel, örőlt gyömbérrel, és az apróra vágott datolyával elkeverjük.
3. A tojásokat barnacukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a joghurtot, az olajat, végül a lisztes keveréket, majd a tésztát simára keverjük.
4. A tésztát a sütőforma mélyedéseibe töltjük, és a sütőben 20-25 percig sütjük. A sütőből kivéve a muffinokat rövid ideig pihentetjük, kihűtjük.
5. Közben a tejszínt vajjal, kevés barnacukorral felforraljuk, hozzáadjuk a kávét, majd takaréklángon addig forraljuk, míg be nem sűrűsödik.
6. Tálaláskor a muffinokat meglocsoljuk a kávés öntettel.


~~~~~ ooOOoo ~~~~~

infó: tapasztalatból mondom, általában a muffinok, hamar elvesztik azt a friss, légies, jellegüket. Ezért, nagyon fontos a jó időzítés. Ez a muffin szerintem egy kicsit "nehezebb" a kelleténél, de mindenki kísérletezhet bátran. Általában jól szoktam időzíteni, hiszen a hőfok és az idő, az TUTI JÓ! A mártást meg bátran lehet mellé adni (én inkább külön), hiszen mint már említettem, bírja ez a muffin. Sok sikert mindenkinek.



2 megjegyzés:

Bianka írta...

Izgalmas, nagyon finom lehet

Foodafok írta...

… és finom is. Bár mint írtam, egy kicsit „nehéz” a tészta, de jó sok mártás lendít rajta.