Rengeteg étel van, melyek mindig vita tárgyát képzik. Ilyen a sólet is, amin szintén lehet vitázni. Például, hogy milyen bab kell bele, van-e benne pirospaprika, libacombbal, vagy marhahússal készüljön, milyen legyen a fűszerezése, és csupa "világrengető" kérdés. Embere válogatja, de szerintem minél több hús van benne, annál jobb. És ha már a gyerek Márton, vele együtt a libanapi ételek, akkor legyen ez az étel tartalmas. Mindent bele jeligére, ne sajnáljuk belőle a füstölt libacombot és jó cupákos marhaszegyet. Ja, és imádom benne a gerslit. Talán jobban is mint a babot. Lehet, hogy ezért nagy kedvencem még a Bécsi ricset is. De ezt, majd máskor.
Sólet (Cholent)
Hozzávalók (nem igazán szoktam mérni, saccra rakom bele):
1 kg tarkabab
0,40 gersli
3-4 nagy fej hagyma
4-5 ek libazsír
1 db füstölt libacomb
0,50 marhaszegy
3 ek (nem púpozott) pirospaprika
só, őrölt bors, babérlevél
0,15 fokhagyma összezúzva
5 tojás
A tarkababot áztassuk hidegvízbe (kb. 4-5 óra). A felolvasztott libazsíron aranysárgára pirítom a hagymát, rászórom a pirospaprikát, és már mehet is rá a tarkabab fele és a gersli fele. Ráteszem a füstölt libacombot és a három darabra vágott marhaszegyet. Fűszerezem: bors, babér, fokhagyma. A tetejére szórom a maradék babot és gerslit. Ráteszem az alaposan megmosott tojásokat és felöntöm, annyi vízzel amennyi elfedi. Fedőt reá, és már mehet is a sütőbe.
Kevergetni nem muszáj, fő a türelem. Akarom mondani a bab! Körülbelül százhúsz fokon sütögetjük, és időnként megnézzük, hogy nem kell-e pótolni a folyadékot. Ha minden jól működik, 5-6 óra alatt el is készülünk vele.
Gombás hússal töltött libanyak
Hozzávalók:
1-2 liba nyaka bőre
35 dkg darált libahús
15 dkg gomba (apró kockára vágva)
2 db áztatott, jól kinyomkodott zsemle
1 fej finomra vágott hagyma
1 db egész tojás
zúzott fokhagyma
só, őrölt bors, kevés majoránna
vágott petrezselyemzöld
3 megjegyzés:
Én még sosem készítettem, de annál jobban szeretem, guszta
Kedves Kis konyhám. Köszönöm az elismerő szavakat, és feltétlen próbáld ki, ha már szereted. Ne sajnáld a belevalókat, és nem fogsz csalódni.
A sóletre fokozottan igaz, hogy mi is kell a jó kajához?
Idő :-)))
Nálam este, cserép edényben, folpackkkal légmentesen lezárva, bemegy a sütőbe, 90-100 fok közé és délben onnan tálalhatom.
Kíváncsi leszek a ricsetedre, mennyire más mint az enyém ;-)
Megjegyzés küldése