2010. november 16., kedd

Sólet, velefőtt tojással és gombás hússal töltött libanyakkal


Rengeteg étel van, melyek mindig vita tárgyát képzik. Ilyen a sólet is, amin szintén lehet vitázni. Például, hogy milyen bab kell bele, van-e benne pirospaprika, libacombbal, vagy marhahússal készüljön, milyen legyen a fűszerezése, és csupa "világrengető" kérdés. Embere válogatja, de szerintem minél több hús van benne, annál jobb. És ha már a gyerek Márton, vele együtt a libanapi ételek, akkor legyen ez az étel tartalmas. Mindent bele jeligére, ne sajnáljuk belőle a füstölt libacombot és jó cupákos marhaszegyet. Ja, és imádom benne a gerslit. Talán jobban is mint a babot. Lehet, hogy ezért nagy kedvencem még a Bécsi ricset is. De ezt, majd máskor.

Sólet (Cholent)
Hozzávalók (nem igazán szoktam mérni, saccra rakom bele):
1 kg tarkabab
0,40 gersli
3-4 nagy fej hagyma
4-5 ek libazsír
1 db füstölt libacomb
0,50 marhaszegy
3 ek (nem púpozott) pirospaprika
só, őrölt bors, babérlevél
0,15 fokhagyma összezúzva
5 tojás

A tarkababot áztassuk hidegvízbe (kb. 4-5 óra). A felolvasztott libazsíron aranysárgára pirítom a hagymát, rászórom a pirospaprikát, és már mehet is rá a tarkabab fele és a gersli fele. Ráteszem a füstölt libacombot és a három darabra vágott marhaszegyet. Fűszerezem: bors, babér, fokhagyma. A tetejére szórom a maradék babot és gerslit. Ráteszem az alaposan megmosott tojásokat és felöntöm, annyi vízzel amennyi elfedi. Fedőt reá, és már mehet is a sütőbe.
Kevergetni nem muszáj, fő a türelem. Akarom mondani a bab! Körülbelül százhúsz fokon sütögetjük, és időnként megnézzük, hogy nem kell-e pótolni a folyadékot. Ha minden jól működik, 5-6 óra alatt el is készülünk vele.


Gombás hússal töltött libanyak
Hozzávalók:
1-2 liba nyaka bőre
35 dkg darált libahús
15 dkg gomba (apró kockára vágva)
2 db áztatott, jól kinyomkodott zsemle
1 fej finomra vágott hagyma
1 db egész tojás
zúzott fokhagyma
só, őrölt bors, kevés majoránna
vágott petrezselyemzöld

A liba nyakáról lehúzzuk a bőrt, megmossuk, lecsorgatjuk, és a keskenyebbik részét bevarrjuk, vagy jó erősen megkötjük. A zsemléket vízben megáztatjuk, jól kinyomkodjuk, és félre tesszük. Kevés olajon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a megtisztított, felaprított gombát, kissé megpirítjuk, és lassú tűzön, fedő alatt 10-15 percig pároljuk, aztán zsírjára pirítjuk, és hagyjuk kihűlni. Az egészet összedolgozzuk a megáztatott zsemlével, a finomra vágott petrezselyemmel, a majoránnával, a nyers tojással, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A tölteléket jó szorosan a nyakba nyomkodjuk, a nyakbőrök végét szorosan elkötjük, tepsibe tesszük, meglocsoljuk libazsírral és előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél piros-ropogósra sütjük. Vigyázzunk rá, nehogy a cérna bent maradjon!



3 megjegyzés:

Bianka írta...

Én még sosem készítettem, de annál jobban szeretem, guszta

Foodafok írta...

Kedves Kis konyhám. Köszönöm az elismerő szavakat, és feltétlen próbáld ki, ha már szereted. Ne sajnáld a belevalókat, és nem fogsz csalódni.

jókaja írta...

A sóletre fokozottan igaz, hogy mi is kell a jó kajához?
Idő :-)))
Nálam este, cserép edényben, folpackkkal légmentesen lezárva, bemegy a sütőbe, 90-100 fok közé és délben onnan tálalhatom.

Kíváncsi leszek a ricsetedre, mennyire más mint az enyém ;-)