2010. december 24., péntek

Diós bejgli


A karácsonyi mákos és diós bejgli (kalács) készítése Magyarországon néphagyomány. A népi hiedelem szerint a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig bőséget hoz a házhoz.
A bejglitől illik félni. Misztikus ködbe révedő, ősi sütemény.
A bejgli eredetileg Szilézia vidékéről származik és ez a sziléziai kalácsfajta a 14. század óta ismert Európában. Az elmaradhatatlan karácsonyi sütemény neve német eredetű és eredeti hajlított, patkó alakú formájából származik. A bejgli (németül beugen = meghajlít) osztrák közvetítéssel érkezett hazánkba és terjedt el a 19. század második felében. Magyarországon ekkortól kezdték német divat szerint ünnepelni a karácsonyt. Diós vagy mákos patkó változatban is ismert. Kezdetben családi ünnepek süteménye volt, majd a reformkortól kezdve fokozatosan felváltotta a hagyományos karácsonyi kalácsot. „Posonyi finom mákos kaláts” néven szerepel Czifray István 1830-ban megjelent Magyar nemzeti szakácskönyvében.


„Készüljön bár omlós, avagy egyszerű kelt tésztából, legyen a tölteléke dúsabb vagy soványabb, mindig büszkesége a ház úrnőjének, akkor is, ha nem ő maga készítette, hanem a cukrásztól hozatta”
Magyar Elek: Ínyesmester szakácskönyve (1932)


 
Megvásárolhatjuk a bejglit boltban is, de a karácsonyi asztalon sokkal jobban mutat a saját készítésű bejgli. Nálunk inkább a diós a nyerő, de azért egy mák tölteléket is leírok.

Hozzávalók:
   * 1 kg liszt
   * 0,20 vaj
   * 0,20 zsír
   * 0,10 porcukor
   * 0,015 só
   * 6 db tojás sárgája
   * 0,02 élesztő
   * 2-2,5 dl tej

Az élesztőt egy csipetnyi cukorral, negyed pohár tejben felfuttatjuk, a liszthez adjuk, a többi hozzávalóval összegyúrjuk, majd meleg helyen kelni hagyjuk egy órán át. Közben elkészítjük a diós bejgli töltelékét.

diótöltelék:
    * 30 dkg darált dió
    * 20 dkg cukor
    * 1 vaniliáscukor
    * 2 dl tej
    * 1 evőkanál méz
    * 5 dkg mazsola
    * 1 citrom reszelt héja
    * 1 kávéskanál fahéj

A tejet forraljuk fel a cukorral, keverjük bele a darált diót, a mazsolát, a mézet, a fahéjat és a citrom reszelt héját. Keverés közben forraljuk át, majd hagyjuk hűlni. A bejgli töltelékének készítésekor ügyeljünk arra, hogy ne legyen se túl sűrű, se túl hideg, mert a tésztasütés közben szétrepedhet.


A tészta mennyisége (27 dkg), a töltelék ugyanannyi (27 dkg)
A megkelt tésztából egyenlő cipókat formálunk (mindegyikből egy rúd bejgli lesz). A cipókat kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjük bejgli töltelékkel és feltekerjük. A bejgli rudak végeit jól összedolgozzuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta végéhez ne tegyünk tölteléket, mert sütés közben kifolyhat a tésztából. Célszerű előző nap elkészíteni, betölteni a bejgliket és csak másnap reggel sütni!

   
Miután megtöltöttük a bejgli rudakat, sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük őket. A bejgli rudak tetejét villával megszurkáljuk, és felvert tojással megkenjük. Egy órát hagyjuk kelni, sütés előtt még egyszer megkenjük a tetejét felvert tojással. Második kenés után, hűtőbe pihentetjük. Majd 160-180 sütőben 50'-60' sütjük.


 máktöltelék hozzávalók:
    * 40 dkg darált mák
    * 20 dkg cukor
    * 1 vaniliáscukor
    * 2 1 dl tej
    * 2 evőkanál méz
    * 5 dkg mazsola
    * 1 kávéskanál fahéj
    * 1 citrom reszelt héja

A tejet forraljuk fel a cukorral, keverjük bele a darált mákot, a mazsolát, a mézet, a fahéjat, és a citrom reszelt héját. Keverés közben forraljuk fel, ízlés szerint lekvárral gazdagíthatjuk az ízét, majd hagyjuk hűlni. A bejgli töltelékének készítésekor ügyeljünk arra, hogy ne legyen se túl sűrű, se túl hideg, mert a tésztasütés közben szétrepedhet.1 megjegyzés:

Kriszta írta...

Ezek a bejglik Gyönyörűek!Gratulálok!

Boldog Karácsonyt Neked is!
Kriszta