2010. december 7., kedd

Mentával ízesített csiperkegombás-babos krémleves ricottával



Borzasztóan egyszerű, de mégis nagyon kellemes levest szeretnék bemutatni.  A mentalevelet, általában hűsítő italokhoz, koktélokhoz, hústöltelékekhez, tejszínes mártásokhoz szokták használni. Erős, jellegzetes íze, és aromája miatt, ritkábban kísérleteznek vele leveseknél. Most megpróbáljuk.


0,50 champignon gomba
0,20 burgonya
0,20 fehér bab
2-3 db mogyoróhagyma
vaj
1 evőkanál liszt
1,5 liter zöldség alaplé
2 dl tejszín
1 dl tejföl
0,20 ricotta
só, fehér bors

Előkészület:
A babot áztassuk be, majd enyhén fűszeres vízben főzzük meg, de ügyeljünk rá, és a felét idejében tegyük félre, mert a végén kéne belerakni egészben, levesbetét gyanánt. A többi akár szét is főhet, úgyis át paszirozzuk.

Készítése:

A szeletelt gombát, szeletelt burgonyát kezdjük el, vajon pirítani egy kevés mogyoróhagymával, 1 gerezd fokhagymával. Ízesítsük sóval, borssal. Mikor gombánk és burgonyánk a pirítás folyamán kellőképpen megpuhult, krumplinyomó, vagy erősebb szálú szita segítségével passzírozzuk hozzá az előre megfőzött babot. 1 evőkanál lisztet szórjunk rá, és jól keverjük el. Öntsük fel zöldség alaplével, és forraljuk még jó 10-15 percig. Ezután bot mixer segítségével az egészet jól pürésítsük ki. Tegyük vissza a tűzhelyre, rakjuk bele a babunk másik felét, a vágott mentalevelet, majd 5 percnyi aktív főzés után a tejföllel elkevert tejszínt. Egy forralás, miközben belemorzsoljuk a rikottát, ízesítsünk utána, és már tálalhatjuk is levesünket.


1 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon guszta