2010. december 4., szombat

Kacsa BBQ szendvics

Ismét itt egy rögtönzött étel, mely éhségemet csillapította. A napi munka a főzésen kívül, abból is áll, hogy a különböző területek közötti összhang, zökkenőmentes legyen. A napi tervezettel megyek területről területre, miközben minden lebeszélt dolog 10 perc múltán úgyis változik. Már majdnem azt hittem, hogy aznapra minden sínen van, amikor is a sütő előtt állván, nézve a csoportnak szánt kacsákat, azon meditáltam, hogy ezeket sütés után adagolni és formázni kell, így ha jó időben leszek, és már nem kell a papírmunkával foglalkoznom, akkor bizony a leeső darabokból összedobunk valamit, amivel a szűkebb konyhai dolgozók is jól járnak. Ahogy elnézem időnként kollegáimat, mindegyikre érvényes, van amikor nem is esznek és éhesen mennek haza. Azt hiszik a kívül állók, hogyha valaki szakács, akkor az degeszre tömi magát. Hát ez bizony nem így van.

Tehát, miután kiadagoltuk és megformáztuk a csoportoknak a kacsát, a leeső darabokat, amibe került bőven combról, mellről és a gerincről is, végre birtokba vehettük.
Kevés olíva olajat hevítettem és ebbe megpirítottam szeletekre vágott hagymát (nem sokat), szeletelt fokhagymát (sokat), egy kiskanál darált cseresznyepaprikát. Majd rádobtam a csíkokra vágott kacsahúst. Fűszereztem jó sok dúrvára darált borssal, majoránnával, őrölt korianderrel, gyömbérrel, majd fűszer sóval (nagyon keveset). És, hogy jó szaftos legyen, az utolsó utáni pillanatban kanalaztam rá egy csöppnyi Sambal Manis-t (Chili-szója szósz).
Már csak a nagyméretű félbevágott zsemlét kellett a grill vaslapon megpirítani egy kicsit. Erre halmoztam a laskára vágott radicchio és jégsalátát, amit olívaolaj-balzsamecettel tettem ízesebbé. Nem volt más hátra, csak egy újabb halom a zsemlén és ez a fűszeres kacsavagdalék volt.

Ha valaki egész kacsát süt, ne legyen rest, formázza meg szépen és örüljön neki, ha a kelleténél több "vagdaléka" lesz. Sőt, leszedni mindent a csontról és elkészíteni ezt a variációt, még ha egy kicsivel több utómunkával is jár. Nem csodálkoznék, ha ennek lenne nagyobb sikere, mint a hagyományos sült kacsának.


1 megjegyzés:

Bianka írta...

Eszméletlen jó, annyira megkívántam :)