2010. december 13., hétfő

Meggyes rétes, így is-úgyis


A rétesek a magyaros konyha jellegzetes készítményei. Tölteléke bármi lehet. Készítéséhez mindenképpen "acélos" búzából őrölt, magas sikértartalmú fogós, ill. grízes lisztet kell használni. A magas sikértartalom a feltétele annak, hogy a rétest hajszálvékonyra lehessen "húzni". Mivel roppant munkaigényes, ezért kidolgozták az üzemi méretű gyártási technológiát is. Ezek a rétes lapok, szintén kiváló minőségűek. Azonban még mindig érdemes kipróbálni a rétestészta készítést, mert hatalmas élménnyel gazdagszik a család apraja-nagyja. Ezt a receptet kipróbáltuk, és jót szórakoztunk. Öten húztuk-vontuk. Ahhoz képest, hogy kollégáimmal készítettük közösen, egyedül nekem volt részem abban, hogy régebben tanuló koromban és a Honvédségnél már volt szerencsém bajlódni a rétestésztahúzással. A maradék tölteléket gyári réteslapba töltöttük. Az utolsó két fotó a gyári, a többi eredeti.


Ajánlott anyaghányad:

Hozzávalók:
(2 db üst, amit előmelegítünk a sütőben!)
liszt (0,50 rétes és 0,50 finomliszt)
tojás 2 db
víz 0,5 l (langyos
ecet (10 %-os 4 kupak)
zsír 0,08
só 0,02

Töltelék:
meggy 2 kg, dióbél 0,40 kg, édes morzsa (szárított piskóta) 0,30 kg, porcukor 0,30 kg, fahéj 0,005

 A rétes elkészítés:

1. A kétféle liszthez hozzáadjuk a felvert egész tojásokat + hozzámorzsoljuk a zsírt.
2. A langyos vízben feloldjuk a sót, az ecetet, hozzáadjuk a liszthez, majd az egészet jól összekeverjük.
3. Lágy állományú tésztát kapunk, amit addig kell jól kidolgozni, ill. dagasztani, míg az el nem vélik az edény falától és kezünktől.
4. A jól kidolgozott tésztát kettéválasztjuk, tetejüket olvasztott zsírral megkenjük, és befedjük az előmelegített üsttel.
5. A tésztánkat 30 percig pihentetjük. Ez alatt abrosszal letakarjuk az asztalt (60x90cm), melyet liszttel megszórunk, és a pihentetett kétszeresére megnövekedett lágy állagú tésztát többedmagunkkal vékonyítjuk, nyújtjuk. Ezt úgy érjük el, hogy a tésztát felemeljük, ökleinkre rakjuk, és gyöngéd öklöző mozdulatokkal megnöveljük kerületét. Majd az asztalra helyezve, állandóan lisztezett kézzel a tészta alá nyúlva, közepétől a széle felé haladva óvatosan tovább növeljük a kerületét. Az asztal szélén lelógó vastagabb részeket nyugodtan levághatjuk. A kinyújtott tésztát, hagyjuk pár percig szikkadni, és ha ujjunk már nem ragad a tésztához, akkor betölthető.
6. Az előkészített töltelékünket szétszórjuk a kinyújtott tésztán, majd az abrosz segítségével feltekerjük.
7. A sütőlemezt zsírral bekenjük, majd az abrosz segítségével átemeljük a zsírozott tepsire betöltött rétesünket. Ennek tetejét szintén vékonyan megkenjük olvasztott zsírral. A sütés előmelegített sütőben történjék, 210 C-on 10 percig, majd 160 C-on további 10 percig pirosra-ropogósra. Majd a legvégén bekebelezzük.
forrás: molnár"medve"csongor

1 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon szeretem a rétest, legyen szó bármilyenről :)