2010. december 28., kedd

Cukkinis csicsóka torta


Karácsony előtt még volt egy utolsó próbálkozása a természetnek, és napokon keresztül igen enyhe idő volt. Én is kihasználtam a lehetőséget, és a hely, ahol a csicsókákat benne hagytam a földben, szinte kérlelték, hogy kotorásszak még néhány gumó után. A javát már kiszedtem, és nem is akarom megszüntetni, de hajtott a kíváncsiság, hogy készítsek valamikor az ünnepek után, valami olyasmit, amit mindenki szeret. A hideg pincébe letett csicsókák türelmesen várták, hogy feláldozhassák magukat a kulináris élvezetek oltárán, vagyis a konyhámban. Az eset megtörtént, de már megint kevésnek bizonyult, hiszen hiába terveztem meg, hogy jó lesz valamilyen hús mellé köretnek, mert a főétel még nem volt "megálmodva", de ahogy elkészült, már a fotók után, csak ültünk az asztalnál és csak a sanda mosoly árulta el az arcokon, hogy bizony ez egyre jobban fogy, és még kihűlni sem lesz ideje. A hús mellé vacsorára, maradt a "jó az öreg a háznál" sült burgonya.



hozzávalók:
burgonya 0,80
csicsóka 0,40
cukkini 0,30 (gyufaszál vastagságura vágva)
4 db egész tojás
kb. 0,25 liszt (a burgonya fajtától függően)
trappista sajt 0,30 (durvára reszelve)
só, bors, rózsabors, rozmaring
kevés fokhagyma (zúzott)
petrezselyemzöld (finomra vágva)
sáfrányos szeklice
 
 
elkészítés:
A burgonyát és a csicsókát lereszeljük egy nagyobb lyukú reszelőn. A cukkinit gyufaszál vastagságura vagdossuk, majd forró olajon átfuttatjuk. Sóval, borssal ízesítjük, majd egy szitába borítjuk ki, hogy minden fölösleges nedvességtől megszabaduljunk. Az egészet összekeverjük az egész tojással, a liszttel, és a sajt 2/3-val. Ízesítés, sóval, borssal. Egy szétnyitható teflon tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 20'-ig 160 °C-on sütjük, majd kivesszük és rászórjuk a maradék sajtot, a rózsaborsot, rozmaring leveleket és a sáfrányos szeklicét. Újból sütőbe tesszük és további 15-20 percig sütjük 160 °C-on, míg a sajt szép pirosra megsül. A tortaformából "kiszabadítjuk", ha tudunk várni vele, akkor egy kicsit pihentetjük, majd felcikkezzük, és ELFOGYASSZUK!!



6 megjegyzés:

Ritmus írta...

Kedves Foodafok,
nagyon-nagyon Boldog Új Évet kívánok Neked és családodnak!!!

Könyvlelő Kritta írta...

Nagyon Boldog Új Évet kívánok Neked és egész családodnak!

Eszter írta...

Ez nagyon jól néz ki, biztosan nagyon finom volt. Szuper jók a hozzávalók, a fotók is!

BUÉK!

Bianka írta...

ÁÁÁ ez eszméletlenül jól néz ki

Elisabeth írta...

Köszönöm hogy rám találtál, és követsz, máris én is követlek. Nagyon tetszik a blogod, és az utolsó bejegyzés a Cukkinis csicsóka torta, amiröl én még nem is hallottam, de már is nagyon érdekel.
Guszta, nagyon és szépen van elkészitve.
Azt szeretném tudni hogy a csicsőka, az GINGER, angolul? Remélem nem tévedek!
Én is követlek, és örömmel várom a következő postodat!

Foodafok írta...

Kedves Elisabeth

Köszönöm, és nagyon örülök a dicsérő szavaknak. De nagyobb öröm számomra, hogy egyre többen találnak blogomra, és így örömet szerezhetek mindenkinek. Kérdésedre válaszolva, a csicsóka angolul: Jerusalem artichokes. A GINGER magyarul: gyömbér. Nagyon, de nagyon hasonlítanak egymásra. Látogass el, szintén általam készített blogra, ahol részletes leírást találhatsz, a csicsóka jótékony hatásáról. http://usubufood.blog.hu/2010/11/21/csicsoka_3