Aki elmélkedés nélkül olvas, olyan, mintha emésztés nélkül enne.
(Edmond Burke 1729-1797 brit politikus)
Itt azokat a könyveket szeretném bemutatni, melyeket mindig szívesen leveszek a polcról, és olvasom, akár többször is. Természetesen, csak a szakmával kapcsolatos könyveket mutatom be. Ezek közt, nem csak recept gyűjtemény található, hanem útleírásokkal tarkított íz utazások is.
A könyvek - bebalzsamozott agyak.
(Christian N. Bovee XX. századi szerző)
„Miért ne együnk halat hétfőn? Mi a baj a hollandi mártással? Mitől mennek tönkre a műkedvelő tulajok? Hogyan főzzünk úgy, mint a nagyok? Mitől profi egy séf? Anthony Bourdain világszerte bestsellerré vált könyve egyszerre vendéglátó ipari oknyomozás, önéletrajz, krimi és receptkönyv, amelyben - sok egyéb mellett - a fenti kérdésekre is választ kapunk. De mi is ez a könyv? Háromszázhetven oldalnyi professzionális szakácsművészet, káromkodás, tesztoszteron és narkó. Kalandfilm konyháról konyhára. Túlélőkalauz étterembe járóknak. Tisztelgés a vendéglátás zsoldosai előtt, akiknek mindig csak egy dobása van: a következő. Ha elképzeli az éttermet, ahol a konyhán Jack Kerouac, Quentin Tarantino, Hunter Thompson és Tom Wolfe készíti önnek a vacsorát, megtudja, miről is szól ez a könyv.” - libri
ooOOoo
Ha van egy kis pénzem, könyvet veszek. Ha marad valami, élelmet és ruhát.
(Desiderius Erasmus (1466-1536) holland filozófus)
ooOOoo
Curtiusra gondolok, a Rómában élt német archeológusra. Élete utolsó napján meglátogatta egy diákja (mint Goethe Faustját - emlékszem én, nyomorult könyvmoly), és megkérdezte, hogyan tanuljon archeológiát. "Olvasson, fiatalember, olvasson sokat! Az ember csak azt látja, amit már tud" - mondta Curtius.
Ez a kézikönyv, egy önmagában álló lexikon, általános szakmai ismereteket közvetít az olvasóknak. A világ több országában 25 kiadásban jelent már meg. Ez a lexikon szállodák, panziók, vendéglátó egységei, éttermek, vendéglők számára készült. De természetesen a világkonyha remekeit, különlegességeit vagy egyszerűbb ételeit megismerni kívánók, azok elkészítését maguk is megpróbálók számára ugyancsak egyedülálló összefoglalót jelent. Szakmai kézikönyv mindazoknak, akik felszolgálóként, konyhafőnökként, szakácsként dolgoznak, és azok számára is, akik különböző szinteken végzik tanulmányikat annak érdekében, hogy e területek valamelyikén dolgozhassanak. A lexikon egy igen jól kialakított rendszerbe foglalt ismereteket ad. Úgy gondolom, hogy mindazok, akiknek sikerül ezt a könyvet megszerezniük, azok sok olyan ismerettel gazdagodnak és számtalan olyan ötletet merítenek, amiért érdemes lesz gyakorta lapozgatni, olvasgatni. Sajnos a könyv ebben a formátumban nehezen beszerezhető, és a magyar és más nyelven készített másolatok, sajnos nem ütik meg azt a mércét amit ez akönyv megkívánna. Viszont a sok magyar próbálkozásból az egyiket nyugodt szívvel ajánlanám, hiszen én is megszereztem. Ehez kellett, a szerzővel való régóta tartó ismeretségem, minek hála, az igen kis példányszámú könyvet, barátságunknak köszönhetően átvehettem. Ez a magyar fordítás, 3 részes könyvben látott napvilágot, melyet Hetényi Károly több éves áldásos munkájának gyümölcse. Köszönettel tartozunk neki, hiszen ezt a "szintet" magyar nyelven, csak az ő kiadása üti meg.
ooOOoo
Az új könyvekben az a rossz, hogy akadályozzák a régiek olvasását.
(Joseph Joubert (1754-1824) francia esszéista)
Rudolf Steiner - A táplálkozásról
Tekintettel a már meglévő antropozófiai, táplálkozási irodalomra, bővebb elméleti fejtegetések nem szükségesek ebben a témában. A következőkben leírtaknak csupán az a célja, hogy Rudolf Steiner különféle, a táplálkozásra vonatkozó utalásait összefoglalva felhasználjuk a gyakorlati tumor-terápiában. ... Előre kell bocsátani azt, hogy dr. Steiner sohasem lépett fel agitálva egy bizonyos táplálkozási rend érdekében. A kérdéses táplálékok hatásait tiszta objektivitással, szellemtudományos megismerése alapján ismertette, és az egyén belátására bízta, hogy kiválassza a neki megfelelő táplálékot.
ooOOoo
A bestseller egy közepes képességnek emelt aranyozott síremlék.
(Logan Pearsal Smith (1865-1946) amerikai író)
Szendi Gábor - Paeolit táplálkozás
Sokan gondoljuk azt, hogy a gyereknek kenyeret enni kell, a gyereknek tejet inni kell, hogy egészséges felnőtt váljon belőle... Vajon így van ez? Szemünk fénye, a gyermek. Mivel gyermekeink jólétét sokszor önmagunk jóléte elé helyezzük, hajlamosak vagyunk józan belátásunk ellenére elhinni azokat a reklámszlogeneket, amelyek előírják számunkra, melyek azok az ételek, amelyekkel biztosítanunk kell gyermekünk megfelelő fejlődését. Amennyiben felelősen gondolkodó szülőknek tartjuk magunkat.
Pedig épp akkor tarthatjuk magunkat annak, ha nem követjük vakon ezeket a tanácsokat, hanem megértjük a régi-új táplálkozási elvek üzenetét. Az élelmiszeripar eladni akar, a média fizetett reklámokat közvetít, a dietetikusok és orvosok többsége pedig követi a felülről diktált, mára csődöt mondott táplálkozási elveket.
"A táplálkozásról szóló könyvek vezérfonala általában két szál szokott lenni. Az egyik, hogy adottnak veszik a nyugati ember mára kialakult étrendjét, a másik, hogy ezen belül próbálnak meg olyan új arányokat javasolni, amelyek az átlag étrendhez képest egészségesebbnek tűnnek. Ez meglehetősen könnyű is, hiszen a ma uralkodó táplálkozási szokások mellett a lakosság 50-60 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.
Szendi Gábor könyve, a Paleolit táplálkozás szakít ezzel a rövidlátó dietetikai szemlélettel és evolúciós vizsgálódásokkal közelíti meg az optimális humán étrendet." - Libri -
ooOOoo
Ennek a könyvnek túl távol vannak egymástól a borítói.
(Ambrose Bierce (1842-1914) amerikai újságíró, író)
Váncsa István - Lakoma
Váncsa István Lakoma című sorozata, melynek első kötete most jelent meg, a mediterrán konyha jellegzetességeivel foglalkozik – azzal az alapvetéssel, hogy mediterrán konyha pedig nincs. Van viszont görög konyha, toszkán konyha, calabria-i konyha, provence-i konyha, katalán konyha, madeira-i konyha – s hogy ezekben mégis van-e közös, s ha van, akkor az milyen abszurd és kalandos úton jutott el egyik konyhából a másikba, egyáltalán miért pont oda, azért-e, mert valamely királylány férjhez ment, vagy mert egy királynő ráunt a fokhagymára, és egyáltalán mi van, ha a máltai lovagrend nem engedi, hogy a nép nyulat egyen; nos, ezeket a kérdéseket firtatja elemi kíváncsisággal Váncsa István most induló Lakoma című sorozatában, miközben különlegesen finom és ínycsiklandó receptek garmadáját szórja a tőle megszokott lenyűgöző, fölöttébb szórakoztató stílusban az olvasó elé. A könyv (akár a szerző előző szakácskönyve, amelyből már csaknem harmincezer példány fogyott, és séfek, éttermek is főznek belőle) nem csupán jól használható szakácskönyv, egyszersmind fölöttébb élvezetes olvasmány, kevéssé ismert kulturális, gasztronómiatörténeti érdekességek szórakoztató tárháza, lényege a teljesen egyedi, szubjektív, szellemes-míves irodalmi szöveg.
ooOOoo
Az olvasás úriembert csinált Don Quijotéból, de hogy elhitte, amit olvasott, az őrültté tette.
(George Bernard Shaw (1886-1950) ír színpadi szerző és kritikus)
Hervé This - A tökéletes ebéd
(Bevezetés a molekuláris gasztronómiába)
A molekuláris gasztronómia meglehetősen komolyan hangzik, pedig egyszerűen csak a főzésről szól; és arról, hogy módszeresen gondolkodunk a felhasznált anyagokról és főzés technológiájáról - vallja Hervé This, az új szemléletű konyhaművészet egyik megálmodója. A tökéletes ebéd egy ötfogásos, viszonylag egyszerű ételekből álló menü elkészítésén vezet minket keresztül, közben pedig számtalan apró trükköt ismerhetünk meg, amelyekkel nemcsak egy báránysült, hanem akár egy szimpla főtt tojás is sokkal finomabb lesz. This sorra dönti meg a főzés dogmáit: érdeklődve elemzi a nemzedékeken át örökölt, sosem vitatott konyhai fogásokat, s rávilágít, hogy a megszokott, hétköznapi módszerek gyakran teljesen értelmetlenek. Összegyűjti, módszeresen elemzi, és gyakran megcáfolja e hiedelmeket - közben pedig főz, csak éppen másképp, s erről jókedvűen és jóízűen beszél. A tökéletes ebéd az első kötet az Akadémiai Kiadó új Konyhatudomány című sorozatában, amely érthetően, élvezetesen ismerteti meg az olvasót a főzés folyamataival. (Libri)
ooOOoo