A
Pékek Világszövetsége 2001-es kongresszusán döntött úgy, hogy október 16.
legyen a kenyér világnapja, melynek célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb
élelmezési cikkének, a kenyérnek a jelentőségét. A világnapot már közel 30
ország ünnepli. Az ünnep alkalmat ad arra, hogy a pékek áldozatos munkájára a
nagyközönség figyelmét is felhívják. Érdekesség, hogy ezen a napon született
1865-ben a híres magyar növénynemesítő, a világhírű bánkúti búza megteremtője,
Baross László is. Baross László a köztudatban a "bánkúti búzák
atyja"-ként él. Ezt a tekintélyt egy gazdasági kényszerhelyzet
megoldójaként vívta ki.
Bár
a kenyér világnapja tegnap volt, mégis bemutatok egy általam készített kedvenc
kenyeret, ami tuti siker.
hozzávalók:
1
kg liszt
0,10
vaj (szobahőmérsékletű)
0,03
porcukor
0,02
só
4
db tojás sárgája
0,06
élesztő
0,6
tej
0,20
póréhagyma (olíva olajon lepirítva)
0,20
olíva bogyó
tepsi:
10cmX40cmX6cm
elkészítés:
A
tálba vagy üstbe belerakjuk a nedves dolgokat (minden kenyérfélénél ezzel
kezdjünk), és rakjuk tovább bele a száraz anyagokat. Legvégén morzsoljuk bele
az élesztőt. Laza keveréssel induljunk, és amikor az edény faláról összeszedtük
az összes szárazanyagot, akkor kezdjük a 2-3 perces gépi dagasztást. Ezután
tesszük bele az összevágott Oliva bogyót és a lepirított póréhagymát.
A
tésztánkat kiborítjuk lisztezett deszkára, és széleit középre hajtogatva
párszor átforgatjuk. Kevés liszttel megszórjuk a tetejét, majd konyharuhával
letakarjuk.
25-30
percig pihentetjük.
Pihentetés
után, ujjunkat belenyomjuk***, és meggyőződünk arról, milyen rugalmas a tészta.
Ha nem nyomja ki a luk helyén a tésztát, akkor újból áthajtogatjuk, letakarjuk
konyharuhával, és ismét pihentetjük 25-30 percig.
Az
újbóli pihentetés után, megint ujjunkkal próbát teszünk a tészta keltségét
illetően, majd újbóli hajtogatás és a tepsi formájához való igazítgatással
átgyúrjuk könnyedén.
A
kizsírozott és kilisztezett tepsibe helyezzük az átgyúrt tésztát. Megint
letakarjuk konyharuhával, és ismét pihentetjük 25-30 percig.
Ezután,
160°C-s sütőben 50% pára kíséretében 45'-ig sütjük. Ahogy kivesszük, vizes
ecsettel átkenjük és formával együtt rácsra tesszük, hogy alul és felül is
szellőzzön.
Körülbelül
1 óra múlva kivehetjük a formából, és próbavágást végzünk.
***
Az
ujjunkkal való próbára azért van szükség, mert ha a tészta kelés közben a
benyomott új helyén visszatüremkedik, akkor még nem kelt meg, azaz a kelési
folyamat még zajlik. Ezért vissza kell takarni a konyharuhával és várni még egy
kis ideig, hogy a kelesztés befejeződjön.
Foodafok
......és pirítva
1 megjegyzés:
Adoro pão com azeitonas e este ficou uma delicia
bjs
Megjegyzés küldése