HOZZÁVALÓK
4 db-hoz, egyenként kb. 20-23 dkg:
0,50
kg liszt
0,05
vaj
0,05
porcukor
2
db tojássárgája
0,01
só
vaníliás
cukor
reszelt
citromhéj
2,5
dl tej
0,02
élesztő
1
db egész tojás, és 1 db sárgája a kenéshez
diótöltelék:
0,30
darált dió
0,20
kristálycukor
1
vaníliás cukor
2
dl tej
1
evőkanál méz
0,05
mazsola
1
citrom reszelt héja
1
kávéskanál fahéj
A
tejet forraljuk fel a cukorral, keverjük bele a darált diót, a mazsolát, a
mézet, a fahéjat és a citrom reszelt héját. Keverés közben forraljuk át, majd
hagyjuk hűlni. A tölteléknek jó sűrűnek kell lennie.
ELKÉSZÍTÉS:
Kovászt
készítünk tejből, kevés cukorból és élesztőből 40 °C-on. A lisztet keverőtálba
szitáljuk, és a hozzávalókkal jól összegyúrjuk. Majd fokozatosan hozzáadjuk a
kovászt.
Simára
dolgozzuk és kelesztjük 40 °C-on 20 percig.
Majd
munkalapon, könnyedén átdolgozzuk, ronggyal letakarjuk és további 10 percig
kelesztjük.
Kelesztés
után a munkalapon daraboljuk, formázzuk, majd tojással lekenjük. Tetszés
szerint, dióval, mogyoróval, mandulával megszórjuk. A kalácsot meleg helyen még
egyszer addig hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő, utána megsütjük.
Alsó
és felső sütés: 180-200 °C (előmelegítve)
Légkeverős:
160-180 °C (előmelegítve)
Sütési
idő: kb.20- 30 perc (nagyságtól függően)
Foodafok
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése