Ez
a gesztenyepüré igazi Bálint napi desszert. Van benne minden, amit csak kívánni
lehet. Habcsók, csokoládé, rumos gesztenyepüré, tejszínhab.... és még
sorolhatnám.
A
Valentin-nap nem szól másról, mint Aphrodité, a szerelem istennőjének
ténykedéséről. És mit tesz? Felkorbácsolja az emberekben a vágyat a másik nem
iránt. Nem csoda, hogy amikor erről beszélünk, akkor az élelmiszerek
afrodiziákum hatása a fő csapásvonal. A szakavatottak esküsznek az osztrigára
és a homárra. De a föld minden gyökerei és gyógynövényei is tele vannak olyan
alkotórészekkel, amelyek felszabadítanak minket, gátlásainktól, kémiai reakciót
indítanak el bennünk, és mindezek, tudományosan is bizonyítottan növelik a
szexuális teljesítményt.
Már
a maják is készítettek maguknak „bódító” italt a kakaóból (amely tartalmaz egy
nagy adag feniletilamint), vagy egy másikat a xocolatti ("keserűvíz"),
más néven csokoládé, amelyet fahéjjal ízesítettek, és úgy gondolták, hogy
ezekkel az italokkal provokálni tudják szervezetüket. Ez volt nekik,
természetes formájában a Viagra.
Fügét
és mandulát használt Kleopátra titkos fegyverként, mikor érdekei elérése végett
férfiakat csábított el. Említhetnénk de Sade márkit, vagy Bonaparte Napóleont,
aki a szarvasgombát részesítette előnybe. Shakespeare is kihangsúlyozta a
gyógynövényekben rejlő vágyfokozó összetevőket. Letette a nagyesküt a menta és
rozmaring mellett.
Akkor
miért nem fordítunk ezen összetevők előkészítésre nagyobb hangsúlyt, egy
Valentin-napi vacsora alkalmából?
Nem
számít, hogy van-e hatása, és hogy tudományosan bizonyított-e. Egyszerűen csak
hozzunk létre egy speciális menüt, és a hangulatot fokozzuk zenével,
gyertyafénnyel. És minden bizonnyal sokkal romantikusabb lesz a vacsoránk,
mintha a kanapén bámulnánk a televíziót.
Próbáljuk
ki! Forrásban lévő vízbe tegyünk fahéjat és vaníliát. Ezzel létrehozunk egy
alig érezhető kellemes melegséget, és érzéki illatot a levegőben. A vacsora,
kis szendvicsekből és nem mindennapi élelmiszerekből álljon. Ne a szokványos
felvágottas-szalámis variációkra gondolok, hanem zöldség a la julienne,
sáfrányos-sajtkrémmel a tetején.
Az
étkezés egyfajta gasztronómiai előjáték, amely létrehozza az intimitást két
ember között. Hogy csökkentsük a „zavart” és a „félénkséget”, egy pohár
vörösborral „lazítsunk”. Serkenti a női libidót, jobb, mint a pezsgő! És növeli
a vér áramlását a férfiaknál, bizonyos területeken. Viszont mértékkel az
alkohollal, mert áteshetünk a ló túlsó oldalára.
Majd
vacsoránkat folytathatjuk spárgával. A spárga vélhetően vágykeltő hatású, mind
a férfiak és mind a nők számára is. Ezt már a középkorban is tudták.
Befejezni?
Ezt a vacsorát? Mondjuk enyhén chilis csokoládéval, amely kapszaicint
tartalmaz. Ez egy olyan vegyület, amely endorfinok robbanását befolyásolja, és
hozza sok-sok embert eufórikus állapotba. Főleg, ha mindezt még egy forró,
fűszeres csók is kíséri.
Egy
tanulmány szerint a Nápolyi Egyetem bebizonyította, hogy a mediterrán étrend
gazdag afrodiziákumokban. Ők mondták: "Az antioxidánsok tulajdonságai az
élelmiszerekben, jótékony hatással vannak az artériákra, és így a szexuális
teljesítményre."
Szegény
szakértők nem is gondolták, hogy e tanulmány szerint, egy brit
élelmiszer-kiskereskedelmi lánc, Izlandon e tulajdonságokat figyelembe véve egy
Pizzát hoz forgalomba, melynek neve, "Pizzagra" (pizza +
"viagra"). A pizza tetején articsóka, spárga, gyömbér, fokhagyma,
hagyma, csokoládé, eper és banán. Állítják, hogy a hatás nem marad el. Ki
tudja? Majd egyszer kipróbáljuk.
2014-ben
a Cser Kiadó jóvoltából megjelent egy könyv, melynek címe: A gesztenye. Ebben a
könyvben Eisenstock Ildikó receptjei szerepelnek. A könyvben sok mindent
megtudunk a gesztenyéről. Mivel szakácskönyvről van szó, így természetes, hogy
mindenki talál benne kedvére való gesztenyéből készült ételeket. Legyen az akár
leves, könnyen elkészíthető hús és vadétel, vagy akár desszert is. Mikor a
könyv „születőben” volt, felkértek, hogy az írónő receptjeit készítsem el, és
így kerültek az általam kipróbált, lefőzött ételek Csigó László fotóművész
stúdiójába, ahol végső formájuk kialakult. A receptekhez való hozzávalók és az
elkészítésük, a könyvesboltokban megvásárolható könyvben megtalálható.
Foodafok
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése