Jó
pár évvel ezelőtt Mantovában dolgoztam, amikor felfigyeltem erre a desszertre,
amit az ottani cukrász készített, nap mint nap. Az étterem választható
desszertjei között, hamar felfigyeltem erre a zöldséggel kombinált variációra.
Sajnos tolmács hiányában a receptet, ahogy tudtam mentettem. Amit lehetet
jegyzeteltem, vagy magam mértem, de inkább saccoltam. Szerintem így is egész
jól sikerült.
Hozzávalók:
(kb. 10 adag)
60
dkg marcipán
10
dkg étcsokoládé
10
dkg kristálycukor
20
dkg tejszínhab
40
dkg halványító zeller
5
dkg krémpor
1
vanília rúd
0.5
l tej
10
dkg vaj
3
dkg kakaópor
A
ropogós keksz talapzathoz:
20
dkg háztartási keksz
5
dkg barnacukor
15
dkg vaj
2
dkg mézeskalács fűszer keverék
Az
apró kockára vágott szárzellert a vajban enyhén karamellizált cukorban 2-3
percig pirítjuk. A marcipán masszát 1mm vékonyra kinyújtjuk és kibéleljük vele
a kupola alakú formákat. A csokoládét habüstben, vízgőz felett felolvasztjuk,
majd egy ecsettel vékonyan a marcipános formákat kikenjük. A krémport a vanília
rúddal és a tejjel felforraljuk, majd a pudingot a felvert tejszínhabbal
lazítjuk. Ekkor belekeverjük a pirított zellert, és a csokoládéval kikent
marcipános formákba töltjük, és hűtőbe rakjuk.
Közben
elkészítjük a talapzatot:
A
kekszet apró darabokra törjük, hozzáadjuk a barnacukrot, a mézeskalács
fűszerkeveréket, és a szobahőmérsékletű vajjal összegyúrjuk. Ezután két fólia
között nyújtófával 2-3 mm vastagságúra hengereljük. A betöltött formákat a
kiszúrt keksz lapokkal lefedjük és tálalásig ismét hűtőbe rakjuk.
Tányérra
borítva, kakaóporral megszórva tálaljuk. Nagyon jól illik hozzá, egy 3
puttonyos Tokaji Aszú.
Foodafok
4 megjegyzés:
Ezt meg kell kóstolnom, csak jusson eszembe, hol található (a recept)!:))
Achei a receita super interessante.
O aspecto esta uma delicia.
bjs
Ez valami eszméletlen! Milyen a kupola-forma?
sherpa
Háát, nem mindennapi! csodásan néz ki :)
Megjegyzés küldése