A
cukorról elmondhatja az ember, hogy univerzális ízesítő, és hogy nem ront el
semmit.
(Az
ízlés fiziológiája)
Jó
poénokat, csak az élet produkálhat. Számtalanszor bebizonyosodott, hogy ha akarnánk,
se tudnánk jobbat kitalálni. Történt, hogy a vasárnapi ebédhez készülődvén, egyszer
csak az egyik szakács felkiáltott, hogy rendelt-e a séf úr sast. Mindenki
értetlenül állt a kérdés előtt, de mivel a kérdező az étlapoknak fenntartott
"faliújság" előtt állt, így világossá vált hogy ez vagy vicc, vagy
elírás. Természetesen elírás volt. Szerencse, hogy vendég elé nem került, a
napi ajánlásnak szánt "Házisas húsleves", akarom mondani, Házias
húsleves, mert joggal gondolhatta volna, hogy az állatkertbe ült-e be. Több se
kellett a konyhán dolgozóknak. Rögtön beindult a gépezet, és egyre poénosabb
kreált ételek születtek meg a madárvilág területén. Ornitológusok nem vagyunk,
de konyhán lévén akarva-akaratlanul, azért helyrebillent az egyensúly és
kikötöttünk a Madártejnél. Sokunk kedvence, de méltatlanul feledésbe merült.
Naná, hogy azonnal enni szeretett volna mindenki. A kérdés az volt, hogy ki
készítse el. A vállalkozó kedvű (szerencsére), Editke volt a leves konyhán, aki
napi feladatai mellett, egyet-kettőt fordulván, már el is készült evvel az
Isteni desszerttel. Fogadjátok szeretettel, hiszen mindenki egyből gyerekkorára
gondol ilyen desszert fogyasztása közben.
Hozzávalók
kb. 4 főre:
1
liter tej
6
db tojás
3
csomag vaníliás cukor
2
evőkanál liszt
3-4
evőkanál cukor (ízlés szerint)
Így
készült:
A
tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéből nagyon kemény habot verünk. Míg a
fehérjét verjük, vizet forralunk. Mikor forrni kezd, kis lángra tesszük, és a
habból kis evőkanálnyi darabokat szaggatunk bele. Mindkét oldalukat egy-két
percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük, és félretesszük. Miután ezzel
elkészültünk, egy nagy fazék vizet teszünk fel forrni, amelynek a tetejére a
keverőedényünket ráültethetjük.
A
tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral és a liszttel, majd
lassan hozzáöntjük hideg tejet. Ekkor a keverőedényt a forrongó víz fölé
helyezzük (ne érjen bele), és folyamatosan keverni kezdjük. Addig keverjük és
gőzöljük, amíg habos nem lesz, és a hőmérséklete nagyon meleg, de nem forró. Ha
túlmelegítjük, akkor a tojás kicsapódhat, és csomós lesz az egész. Leemeljük a
gőzről, majd kihűtjük, és a habgaluskákkal tálaljuk. Ízlés szerint meglehet
szórni mandulával, pisztáciával, reszelt csokoládéval, fahéjjal. A krémbe lehet
tenni mazsolát, reszelt citromhéjat. De mindenki saját ízlésének megfelelően
készítse el.
forrás: Fülöp Editke
Foodafok
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése