Juharszirup
mázas pulykamell, káposztás burgonyapürével
HOZZÁVALÓK,
4 főre:
0,80
pulykamell
1
dl olíva olaj
2
dl juharszirup
1
szál friss rozmaring
só,
őrölt fehérbors
1,5
dl félédes vörösbor
0,60
burgonya
0,10
vaj
1
dl tejszín
só,
őrölt szerecsendió
1/2
fej kelkáposzta
0,30
zsenge zöldborsóhéj
0,30
salottahagyma (egészben hagyva)
1
csomag petrezselyem
0,10
vaj
só,
őrölt fehérbors
ELKÉSZÍTÉS:
Az
egészben hagyott és befűszerezett pulykamelleket, egy nagyobb serpenyőben,
olívaolajon, folyamatosan forgatva, szép pirosra sütjük. Majd mellé tesszük a
rozmaring szárat, meglocsoljuk juharsziruppal, alufóliával letakarjuk, és
130°C-on 20-25 percig sütjük. Közben a keletkező édeskés sűrű szafttal
állandóan locsolgatjuk, kenegetjük. Sütés után a sültet kivesszük, a bort
ráöntjük a serpenyőben maradt szaftra, az egészet jól beforraljuk, majd
átszűrjük.
A
tisztított és kockára vágott burgonyát, enyhén sós vízben, jó puhára főzzük.
Leszűrjük, majd még melegen összetörjük, vagy burgonya nyomón átpasszírozzuk.
Beízesítjük, vajjal és tejszínnel csomómentesre keverjük.
A
kelkáposzta torzsáját eltávolítjuk, majd vékony metéltre vágjuk, és lobogó
forró vízben leforrázzuk. Ugyan ezt tesszük a zöldborsóval és a
salottahagymával is. Leszűrés után petrezselymes vajon átforgatjuk őket.
Tálaláskor
a tányér közepére rakjuk a burgonyapürét, ráhalmozzuk a kelkáposztát, erre a
szeletelt pulykasültet. Körbe rakjuk a zöldborsóval és hagymával, majd az
egészet meglocsoljuk a juharszirupos-boros szafttal.
Füstölthalas-kaviáros
kenyértekercs
HOZZÁVALÓK,
4 főre:
2
szelet (kb: 12 dkg/szelet) nagyméretű tramezzini
0,30
füstölt hal
0,10
vaj (szobahőmérsékletű)
1
friss citromlé
1
csomag petrezselyem
só,
őrölt fekete bors
0,05
pirított szezámmag
0,05
fekete hagymamag
0,10
nagy szemű piros lazackaviár
1
evőkanál olíva olaj
1
csomag piros retek
1
db lime
1
doboz zöldborsócsíra
1
doboz sangó retekcsíra
ELKÉSZÍTÉS:
A
füstölt halat villával jól összetörjük, majd összekeverjük a vajjal és a
fűszerekkel. A tramezzini kenyereket
megkenjük ezzel a krémmel, majd feltekerjük. Folpack fóliába csomagoljuk és
hűtőbe rakjuk, hogy szeletelhető legyen. Mikor jól megdermedt, pirított
magvakba megforgatjuk és felszeleteljük.
Tálaláskor
a csírákat, a szeletelt piros retket olajjal és a lime levével összekeverjük,
és a füstölt halas kenyértekercs mellé szervírozzuk. A tányérra még kaviár
halmokat is teszünk.
Foodafok
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése