HOZZÁVALÓK,
4 főre:
0,25
vaj
2
db tojás
0,20
barnacukor
0,20
zsemlemorzsa
0,10
liszt
0,07
mandula liszt
0,20
mazsola
0,10
fekete szőlő
0,10
fehér szőlő
0,05
magozott datolya
0,05
aszalt füge
0,10
aszalt szilva
0,05
baracklekvár
1-1
db narancs és citrom héja reszelve
1
teás kanál vaníliás cukor
1
kk gyömbér, 1 kk fahéj,
1
kk reszelt szerecsendió
1
dl rum
1
dl konyak
1
dl barna sör
0,05
kesudió (díszítéshez)
ELKÉSZÍTÉS:
A
vajat a barnacukorral habosra keverjük, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat,
a feldarabolt gyümölcsöket, a fűszereket, s a legvégén a morzsát és a lisztet.
A
bekevert tésztát helyezzük bele egy tiszta vászonnal kibélelt pudingformába. A
vászon tetejét kössük be lazán. A formát állítsuk bele egy magas peremű lábosba,
amit félig töltsünk meg vízzel, de vigyázzunk, hogy a víz szintje a forma
pereme alatt maradjon, nehogy a víz belefolyjon. Takarjuk le egy fedővel, de
csak félig, hogy a felesleges gőz eltávozhasson. Kezdjük lassan melegíteni. Ez
a mennyiség, kis lángon forralva 85°C-os állandó hőmérsékleten, 4 óra alatt
elkészül. Forralás közben a vízből túlságosan sok elpárologna, akkor forró
vízzel pótoljuk.
Miután
elkészült, szedjük ki a formát a vízfürdőből, és hagyjuk egy kicsit kihűlni.
Bontsuk ki a vásznat, a pudingot pedig helyezzük tepsi fölé sűrű rácsra. A rum,
konyak, és a barna sör keverékével locsolgassuk, míg a tészta jól át nem
itatódik.
Felszeletelve
tálaljuk. Kesudióval, fügével és nagy szemű mazsolával díszítjük.
Foodafok
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése