„A fiúk napjában egyszer kaptak meleg ételt: egy kondér gőzt.”
(Allen
Stewart Konigsberg)
Hozzávalók
4 személyre:
0,50
túró, 0,10 búzadara, 2 egész tojás, csipetnyi só, 0,20 ribizli, 0,10
barnacukor, 1 evőkanál méz
A
túrót egy sűrű szövésű szitán áttörjük, majd a grízzel, a tojások sárgájával, a
sóval és a liszttel elkeverjük. Utoljára adjuk hozzá a tojásfehérjék keményre
felvert habját. Ezt nagyon óvatosan keverjük hozzá, nehogy a habot
„összetörjük”. 2-3 óráig állni hagyjuk, pihentetjük. Ezután vizes kézzel kis
gombócokat formálunk, és forrásban lévő sós vízben, 5 percig főzzük. Ha a
gombócok a víz tetejére feljönnek, akkor szűrőkanál segítségével kiszedjük
őket.
A
ribizlit a barnacukorral és a mézzel együtt feltesszük főzni. Állandó
kevergetés mellett, 5-10 perc alatt, addig főzzük, míg a felesleges folyadék
elpárolog és sűrű mártást nem kapunk belőle. Óvatosan bánjunk vele, mert hamar
odaéghet.
Tálaláskor
a mártás közepére rakjuk a 2-3 db túrógombócot, és friss ribizli szemekkel
díszítjük.
Tipp,
infó: A túrógombócot, akár vajon pirított morzsába is megforgathatjuk, vagy
mártásos, húsos ételek mellé köretként is adhatjuk.
Foodafok
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése