„A
mértékletesség az egészség szeretete, vagy pedig képtelenség arra, hogy sokat
együnk.” (La Rochefoucauld)
Hagyma
erőleves, fafülgombával
HOZZÁVALÓK,
4 főre:
0,10
vöröshagyma
0,15
salottahagyma
1
db póréhagyma
1
csomag petrezselyem
0,15
sárgarépa
0,15
fehérrépa
kávéskanál
őrölt gyömbér
kávéskanál
sáfrányos szeklice
1
db szerecsendió
1
dl száraz vörösbor
5-6
szem fekete egész bors, só
1
db kaliforniai paprika
1
db hegyes erős zöldpaprika
0,15
rizstészta
0,04
fafül gomba
ELKÉSZÍTÉS:
Előkészületként,
a rizstésztát forró vízbe, a fafül gombát langyos vízbe áztatjuk 10 percig.
Közben elkészítjük a levesünket.
A
tisztított zöldségeket a fűszerekkel és a borral együtt, lassú lángon 50-60
percig főzzük. Ezután, tegyük félre, hogy levesünk leülepedjen, pihenjen. Körülbelül
1 órányi pihentetés után, sűrű szövésű konyharuhán szűrjük le. A levesnek szép
áttetsző, aranysárga színűnek kell lennie.
Közben,
forrásban lévő vízben főzzük 5 percig a beáztatott rizstésztát, majd szűrjük
le. A megduzzadt fafül gombát, vágjuk nagyon vékony metéltre (a törzsét nem
használjuk). Szintén vágjuk vékony metéltre a kaliforniai paprikát és a hegyes
erős zöldpaprikát.
Leveses
csészébe rakjuk a kifőtt rizstésztát, a fafül gombát és a paprikákat, majd
merjük rá a leszűrt forró levesünket.
Fügés
banán sambal
HOZZÁVALÓK,
4 főre:
4
db zöld banán
1
pohár (3 dl) ghí (tisztított vaj, kb 0,30 vajból)
1
pohár (3 dl, kb:0,20 ) kristálycukor
1
pohár (3 dl) citromlé
3-4
db szerecsendió virág
4
db füge
ELKÉSZÍTÉS:
A
vajat habzásig forralom, majd takarékon tovább főzöm. Közben a tetején képződő
habot teaszűrő segítségével eltávolítom. Akkor kész, mikor hab már nem képződik
többet, és gyönyörű aranysárga színű, tiszta, vaj zsiradékunk nem lesz.
Gézlappal bélelt szűrőn keresztül, egy nagyobb serpenyőbe szűrjük át.
Adjuk
hozzá a cukrot, citromlét és a szerecsendió virágot. Forraljuk fel addig, míg a
cukor el nem olvad. Majd a tisztított, 3 darabra vágott banán darabokat tegyük
bele. Mindkét oldalát 5-5 percig süssük.
Tálaláskor
a sült banán darabokat, bőven öntsük le a visszamaradt és besűrűsödött édes
folyadékkal, díszítsük fügével. (Tipp: vanília fagylalttal is kiváló desszert.)
Foodafok
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése